Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Vela Spila

 

Naši su srednjoškolci, gimnazijalci četvrtog razreda Srednje škole Blato, jučer 17.10. imali stručnu nastavu u sklopu sata filozofije, koja je uključivala posjet Centru za kulturu Vele Luke i obilazak Vele Spile.
Ravnatelj Centra za Kulturu Vele Luke, prof.dr.sc.Dinko Radić, ovom je prilikom našim gimnazijalcima održao kratko predavanje vezano uz povijest našeg otoka, otkrivajući povijesne,arheološke i kulturne zanimljivosti vezane uz naše pretke.
Nakon toga učenici su imali priliku pogledati arheološku zbirku Centra, te se zaputiti sa  prof.Majom Milostić u obilazak Vele Spile.
Viša kustosica Centra za kulturu Vele Luke, prof.Rada Dragojević-Ćosović, koja je bila naš domaćin, ispričala nam je još poneke zanimljivosti vezane uz nedavnu prošlost Vele Spile.
Pitanje koje nakon svega možemo postaviti je:Kako spojiti filozofiju, povijest i arheologiju?
Platonova Spilja je inspiracija mnogima od davnih vremena, a i danas je česta inspiracija za filmove(Matrix), a učenicima koji nisu imali priliku za speleološke aktivnosti, čak i u predožbi nejasna.
Sada su učenici mogli bez zamišljanja konkretizirati iskustvo spilje, Platonovih zarobljenika, te njegovu dijalektiku, odnosno istraživanje, traženje istine koja nije svima aletheia(otkrivena), tek pojedinima, racionalno(ideje)…
Poput arheoloških otkrivanja istine, put nije jednostavan, ali kada se jednom istina otkrije, ona svima otvara oči, poput prave znanstvene spoznaje.
Na kraju možemo zaključiti da su naši učenici ovakav vid nastave doživjeli na poseban, koherentan i korelativan način, te da su prije svega uživali u ovakvom iskustvu.