Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Europski parlament – škola ambasador

 Škole ambasadori Europskog parlamenta

Seminar za ambasadore seniore 3. i 4.veljače 2023.
Na dvodnevnom seminaru u Zagrebu,od 3.-4.veljače 2023.,školu je prezentirala voditeljica Epas programa, prof.Maja Milostić.
Seminar je imao jako zanimljiv program i sudionike,održan je u Kući Europe,ali i u Hrvatskoj narodnoj banci(HNB).
Gosti sudionici programa bili su:
Voditeljica Ureda EP u Hrvatskoj, Violeta Staničić i voditelj Epas programa i odnosa s javnošću,Marko Boko,
zastupnica u EP-u Sunčana Glavak i zastupnik u  Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković, veleposlanica Švedske NJ. E. Diana Helen Madunic, Ivan Blažević iz Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, i Maja Šarić iz Forum za slobodu odgoja, Boris Jokić iz Institut za društvena istraživanja u Zagrebu,a u Hrvatska narodna banka, smo čuli jako korisno predavanje na temu financijske pismenosti i odgovornosti, a obratili su nam se i guverner HNB-a Boris Vujčić i zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek.
Seminar je završio interaktivnom radionicom gdje smo uz pomoć Eli Pijace Plavšić razmjenili ideje za provedbu EPAS programa.
Za fotografije i detalje vezane uz seminar upućujemo na službene i fb stranice Europskog parlamenta u Hrvatskoj, te stranice HNB.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=europarl.hr&set=a.557548183065354

Epas i E-twinning

Srednja škola “Ivo Padovan” Blato kao Epas škola i ovu školsku godinu 2022./2023.sudjeluje u E-twinningu. Epas senior mentori uključeni u program sa kolegama iz drugih škola u programu imaju zanimljiv projekt unutar E-twinning zajednice.

Projekt je podijeljen na faze i tematske jedinice, zadnja od njih je bila vezana za advent i Adventski kalendar.

Tako su učenice sa svojom mentoricom Majom Milostić napravile kratki video koji je bio dio adventske e-twinning priče.
Senior ambasadori kroz susrete na  Zoom platformi koordiniraju projekt za iduću fazu.
Škole koje su pokrenule ovu priču zajedno sa svojim Epas mentorima i Epas školama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Litve navedeno su na virtualnom plakatu u prilogu.
Drago nam je da je i naša škola dio ove lijepe priče i projekta.

Jednake mogućnosti-diseminacija projekata-skup i izložba

Bilo nam je zadovoljstvo što smo kao škola,mogli predstaviti naše radove sa učenicima kroz različite projekte i programe,ovog puta osim Erasmus+ programa i Epas program,posebno kroz  izložbu.

Više o samom događaju na priloženoj poveznici.

Humans of Epas:

Zagledani u svoju budućnost, posebno u Europskoj godini mladih, naši su juniori ambasadori promišljali o ovoj temi doista ozbiljno.

Bilo je jako puno zanimljivih odgovora, a ovom prilikom izdvajamo promišljanja učenika1.i 2.razreda gimnazije, Eme Silić i Marina Milata.
Oboje zaključuju da živimo u svijetu:
 u kojem mnoge vrijednosti to više nisu, jer se čini da su profit i materijalne stvari, postale važnije od čovjeka i njegove svrhe.
Također zamjećuju da nažalost svijet u kojem živimo, još uvijek nije izuzet od ideologija, nejednakosti, cenzura, netolerancije ,ratova, kršenja ljudskih prava.
Bolji svijet za svih, izgleda kao parola ukoliko se ljudi, a posebno mladi ne budu zalagali za njega.
Spremnost da se založimo za ljudska, ali i prava drugih vrsta spremnost da očuvamo ovu Zemlju, da se brinemo za okoliš i eko sustav…važno je baš sve.
Možda onda pogledamo u vedriju budućnost, gdje mladi sretno i kreativno izražavaju svoje talente i sposobnosti, pronalaze posao, bez velikih poteškoća i potreba za ekonomskim migracijama van svojih država ili EU.
Možda je važno samo educirati se uvijek iznova i čuvati vrijednosti dostojne tradicije i naslijeđa idućih generacija.

Jedi zdravo, misli zeleno:

Predstavljena je predivna e-knjiga zdravih obroka koju su kreirali učenici iz 7 EPAS škola (Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab, Srednja škola”Ivo Padovan”Blato, IV. gimnazija Marka Marulića Split, Ekonomska birotehnička i trgovačka škola Zadar, Srednja medicinska škola Osijek, Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod, Srednja škola Novska.
Senior Epas ambasadorica,kolegica Ivana Stojanova bila je voditeljica projekta.
Cilj je bio da naši učenici misle na održivost naše Planete te ujedno misle na svoje zdravlje.
https://www.storyjumper.com/book/read/134671972/JEDI-ZDRAVO-MISLI-ZELENO

Euroscola:

Međunarodni susret Epas škola članica EU i njihovih profesora, mentora Epas programa održalo se jučer, 30.3.2022. u Strasbourgu,  on- line.
Epas juniori naše škole zajedno sa prof.Majom Milostić imali su priliku sudjelovati u tom važnom događaju.
Pored pozdravnih uvoda moderatora, Stefanie Hintzmann i Jakoba Grotha, svi su sudionici bili pozdravljeni od Predsjednice EU Parlamenta, Roberte Metsole.
Svi su sa zanimanjem pratili intervju Vice-President EUParlamenta,ali i Markusa Warasina koji je učenicima na pitanja odgovarao video vezom iz Bruxellesa.
Na kraju smo svi bili pozdravljeni od Jaume Duch Guillot,,glasnogovornika EUParlamenta .
Europska demokracija i kako participirati”meaningfully” – bila je tema susreta.
Kroz nju su učenici svojim poslanim videima, fotografijama, idejama,prijedlozima i pitanjima, približili:slobodu izražavanja, polarizirajuće poruke, lažne vijesti i dezinformacije, te očuvanje demokratskih vrijednosti općenito.
S obzirom na vremensko ograničenje i broj sudionika, rijetke su škole imale priliku za live-video, pa su učenici  uglavnom komunicirali kroz platforme vezane za Euroscolu, live chat, te glasovanje  putem interneta.
Ovom prilikom pohvaljujemo naše učenike  1., 2. i 3. razreda gimnazije, a posebno naše prezentere:
Emu Silić iz 1.g., te Marina Milata iz 2.g.

Program Euroscola: 30th of March 2022

Time
9:30 AM The EU turns 65: anniversary of the Treaty of Rome, a  milestone for a Union of Peace

Greetings and introduction to the agenda by the moderators, Ms Stefanie  Hintzmann (Arte) and Mr Jakob Groth (Arte)

 

Welcoming message by the President of the European Parliament

Roberta METSOLA

 

9:40 –

10:25 AM

Message of Mr Bernard OFFEN, witness of the Holocaust. Survivor of the Krakow ghetto and five Nazi concentration camps, filmmaker, writer, guide through the places he survived: Krakow Ghetto, Camps Plaszow, Auschwitz and Dachau

https://de.wikipedia.org/wiki/Bernard_Offen

10:25–

10:45 AM

10:45 –

11:25 AM

 

European Union and its Parliament

Interview with Mr Michal Šimečka, Vice-President of the European Parliament

Q&A session with the Vice President

 

Innovation labs:

EUROPEAN DEMOCRACY: HOW CAN WE PARTICIPATE MEANINGFULLY?

 

–        Intervention by Mr Markus WARASIN, Secretariat of the Special Committee on Foreign Interference in the EU’s Democratic Processes, Directorate-General for External Policies of the Union, European Parliament

 

–        Brainstorming session on: 1)  freedom of expression 2)  fake news, disinformation, cyberattacks, polarising messages 3) safeguard of democratic values

 

–        Collection of innovative ideas on the topic: Students are encouraged to formulate claims and present them via chat or live video

 

 

11:25 –

11:30 AM

Closing remarks by the Director  for Visitors, Directorate – General for Communication of the European Parliament

Mr Ciril STOKELJ

 

Wrap up of innovation labs and farewell

U susret sudjelovanju na  Euroscoli on line, 30.ožujka 2022.godine.

Epas junior ambasadori Srednje škole”Ivo Padovan”Blato, užurbano se pripremaju za susret sa svojim vršnjacima iz ostalih Epas škola, članica EU.
Između ostalog uređuju školski pano i plakat na temu :”European democracy:How we can participate meaningfully?”
U prilozima pogledajte njihovu aktivnost, te najavu on- line susreta.
Veselimo se skorom događaju!
U četvrtak,10.03. Epas ambasadori, juniori i senior ambasadorica Srednje škole Blato, imali su zanimljivu on-line edukaciju: ” Kako prepoznati lažne vijesti na internetu” , koja je organizirana u suradnji sa Centrom za sigurnost interneta CSI, iz Osijeka.
Predavanje su održale Martina Nikolić, magistra psihologije i Ana Veočić, magistra socijalnog rada.
Osim edukacijskog dijela, voditeljice su organizirale rad u grupama, a zadatak je bio da svaka grupa odredi na konkretnom primjeru vijesti je li vijest lažna ili istini.

Međunarodni Dan žena

Danas su naše junior Epas ambasadorice,učenice 3.gimnazije i 1.g.posvetile malo pozornosti na međunarodni Dan žena.
Gledajući različite sadržaje na tu temu,posebno videa i citate,sjetili smo se povijesti i hrabrih žena koje su zaslužne da svaku godinu slavimo 8.ožujka,te promišljamo o našim vrijednostima i ulogama koje imamo u društvu.
 Ovom prilikom izdvajamo i prezentaciju o feminizmu koju je izradila Ema Silić,učenica 1.r.gimnazije.

Kao dio priprema za sudjelovanje na Euroscoli,naši učenici,Epas junior ambasadori napravili su i svoj kratki video te sumirali jednu od zadanih tema, vezanih uz slobodu izražavanja.

Za njih je demokracija najjednostavnije rečeno sloboda njihovih ekspresija.
Uskoro se spremaju i za novi “tehnički”zadatak u kojemu se planiraju izraziti i kroz fotografiju i ideje vezane uz participiranje demokracije.

Srednja škola Blato ponovno je dobila priliku sudjelovanja na Euroscoli u Strasbourgu!

I u ovom zahtjevnom razdoblju pandemije,on- linea i različitih modela nastave, Epas juniori Srednje škole Blato,sa svojom mentoricom, senior ambasadoricom Epas programa,prof. Majom Milostić,ponovno su dobili mogućnost sudjelovanja na Euroscoli u Strasbourgu!
Obavijest o kandidaturi naše škole dobili smo od Ureda EP u Republici Hrvatskoj u  Zagrebu.
Ovog puta sudjelovanje je on-line za sve sudionike.
Za pripremne i tehničke aspekte ovog susreta odrađen 28.01.2022. i  on-line sastanak sa Epas senior mentorima svih EU Epas škola koje sudjeluju na ovom susretu,a za učenike,Epas juniore biti će održan 14.3.2022. godine u njihovim školama.
Do tada naši učenici moraju obaviti sve potrebne registracije,ali i video vezan uz teme koje imaju veze sa slobodom izražavanja,lažnim vijestima,dezinformacijama i cyber napadima,te čuvanjem demokratskih vrijednosti.
Topics: –        Freedom of expression

 

–        Fake news, disinformation, cyberattacks, polarising messages

–        Safeguard of democratic values

O istim temama biti će promišljanja,ideja,ali i pitanja na Euroscoli 30.3.2022.godine.
Naši učenici dakle imaju na promišljanje gornje teme,ali i dodatnu” top spot” temu:
“European Democracy:how can we participate meaningfully”?”
Ovim putem pozivamo i našu lokalnu zajednicu da učenicima naše škole pruži i dodatnu podršku kada se objave fotografije i video,a posebno na Euroscola Instagram stranici,te Euroscola fb stranici, jer će se tamo prikupljati i glasovi za najbolje uratke i mogućnosti  da se bude i u tzv. “spotlight on Euroscola day”.

Na kraju polugodišta osvrnuli smo se na još jedno razdoblje za nama i zaključili da smo ostali marljivi i kreativni,željni novih izazova i realiziranja naših potencijala.

Želimo da ovo blagdansko vrijeme i nadolazeća Nova svima donesu dio radosti,mira i veselja.
Ovom prilikom naše junior ambasadorice,učenice 3.g.razreda-
 svima šalju svoju čestitku!

Ppt.kultura i supkulture

Naše Epas juniorke,učenice 3.r.gimnazije početkom prosinca bile su angažirane u niz vrijednih aktivnosti.

Jedna od njih je i izrada kreativnih sadržaja vezanih uz metode znanstvenog istraživanja u sociologiji.

Prilažemo neke zanimljive upitnike koje su naše učenice izradile i provele na različite teme.
Također u okviru rasprave o kulturi i supkulturama bilo je zanimljivih prezentacija,pa prilažemo i neke od njih.
Nika je obradila temu i pitanja vezana za društvene mreže
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkSxATb05XD1MlWRavFdD5U1UQ1pEUEhFQkRNU1VLUVVUV0VKTzZMOVpQNS4u
https://forms.office.com/r/dmHxfhBWLy
Katarinina anketa je bila vezana uz on-line nastavu
Mia je provjerila kakva je uloga tehnologije u životima mladih
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkWK04ERp7tFEkLrx9RF9F9BUQUlBQlE1TTkzUlY1VzIzVUg5U0NKVkpUVS4u
Marieta je provjerila stavove mladih o cjepljenju
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkWhrQ1d8ySRPujG-ukkFS1RURVVINlNVWlRLV002NTVKWjJQSkpTVEFXWC4u
Anja je istražila stavove o vršnjačkom nasilju
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkR_DtQqiN_tOsFhvrVXTvLtUNlJKVU5SQ0pXTFBMTDQ0QjFaOTNaN0hOVS4u
Marina je istražila kakvu hranu najčešće konzumiramo
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkbMouoNWsKVHhhsHQEd4c1NURVBaMDFWSTE3RElSUkNEWUVSNzhXWlI2Qi4u
Idu je zanimalo što više gledamo,serije ili filmove
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkXYKgF2RWq5Hh2gvnms3trpUNktXNEZRUzMySUM2RUZEVkVaSzlaTEExMy4u
Tamara je izradila upitnik o školi
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkRx9In8o-QlOsvf_wjUBQ8tUNUdPTEI1SkVUU1ZOQ0pLMEs2TEdYTDdCMy4u
Presentation1
Hip hop

Google trening

U srijedu 24.11.2021.g., naša je škola sudjelovala na vrlo zanimljivom i korisnom treningu za Epas škole i njihove senior ambasadore od strane Googla.
Ured EU Parlamenta iz Zagreba zajedno s tvrtkom Google organizirao je online trening za senior ambasadore putem Google Meet-a na temu osnaživanja pojedinca i njihovih radnih kolektiva odnosno posvećivanju važnosti našeg vrijednog rada i postignuća na svakodnevnoj razini .
Dodatni ciljevi ovog treninga su podizanje motivacije i samopouzdanja u svakodnevnom radu, putem adekvatne valorizacije našeg rada, kao i jačanje kohezije te izgradnja povjerenja i inkluzije unutar kolektiva.
Podijeljeni smo bili u manje grupe,u kojima smo imali priliku iznositi naša pojedinačna iskustva,te uvidjeti sve razlike i sličnosti među različitostima unutar grupa,odnosno senior ambasadora,uz moderatore koji su vodili pojedine grupe.

Naš tradicionalni kolač “Lumblija”

Učenici SŠBlato,a među njima i junior ambasadorice 3.i 4.r.gimnazije,pred blagdan su radili za Blato tradicionalni  kolač,Lumblije.

Radionica se održala u učionicama škole,vodile su je gđe.:Mirjana Mirošević i Katarina Donjerković uz podršku svih razrednica i Epas mentorice.
Prezentacija gotovih lumblija je bila nakon mise,ispred crkve Svih Svetih u Blatu.
Tradiciju je vrijedno sačuvati,a marljive ruke naših učenika to već znaju…

Nova događanja

Virtualno smo kao Epas škola u rujnu sudjelovali na panelu i konferenciji o budućnosti Europe: Mladi i budućnost IT industrije,
a koliko je bilo zanimljivo možete vidjeti i na navedenoj poveznici:
Također smo virtualno nazočili, senior ambasadori i ravnatelji Epas škola, već uobičajenom susretu organiziranom od strane Ureda EU Parlamenta u RH.
 Na početku nove školske godine govorilo se o dosta uvodnih tema: završenim evaluacijama škola od strane Foruma za slobodu odgoja, te novim nastavnim modulima i drugim temama, ali i na javnim susretima u 2021./2022.godini,ukoliko bude moguće uživo.
Bilo je kao i uvijek, korisno i poticajno čuti različita iskustva u protekloj godini i radu senior ambasadora.
Veselimo se obradi različitih tema, modula i susreta(virtualnih i/ili uživo) koje planiramo kroz novu školsku godinu.

Potvrdili smo status Škole ambasadora EU parlamenta!

Drage i dragi naši ambasadori seniori,

ČESTITAMO!

Nakon provedenih evaluacija za školsku godinu 2020./2021., s velikim vas zadovoljstvom obavještavamo kako su vaše škole stekle status Škola ambasador Europskog parlamenta za 2020./2021. godinu, vaše vrijedne učenice i učenici status ambasadora juniora, a vi ambasadora seniora Europskog parlamenta. U još jednoj organizacijski više no izazovnoj školskoj godini – vi i vaše učenice i učenici uspjeli ste u ovom zahtjevnom zadatku!

U privitku je plasman škola i pregled evaluacija. Za potrebe programa “Škola ambasador Europskog parlamenta” u Hrvatskoj ih je proveo neovisni vanjski partner specijaliziran za obrazovanje (Forum za slobodu odgoja), a prema formalnim kriterijima koja je definirao Europski parlament.

Čestitke najbolje plasiranim školama – a jako smo ponosni i na sve škole koje su nam se pridružile kasnije tijekom školske godine, ulovile korak s ostalima i sve redom stekle status ambasadora Europskog parlamenta.

No najveća i najsrčanija čestitka ide našoj Srednjoj školi Petrinja koja je unatoč razornom potresu u protekloj školskoj godini ostvarila visoki plasman u programu, kao i našoj najsolidarnijoj među solidarnima – II. gimnaziji Zagreb koja je osmislila i provela veliku humanitarnu akciju za pomoć jednoj obitelji na području Sisačko – moslavačke županije. Drage naše ambasadorice Ozana Krovinović Šalić Ivana Plazonić, vi i vaši juniori svima ste nam inspiracija!

IDUĆI KORACI?

Svakom ambasadoru senioru mailom stiže detaljna evaluacija sudjelovanja njegove/njene škole u programu, a vi ćete nam još jednom potvrditi koliko diploma vam je potrebno. Pri obradi evaluacija ispostavilo se naime da je juniora i seniora u većini škola puno više no što ste nam inicijalno komunicirali :). Naša Ena Stevović iz Opatije zamolila je diplome za ambasadore juniore mailom u PDF obliku. Isto možemo učiniti i za ostale škole, no i to ćete nam potvrditi u pojedinačnoj komunikaciji.

Nakon toga, na školske adrese stižu diplome (za škole koje su s nama tek jednu sezonu – i plakete) o stečenom statusu ambasadora Europskog parlamenta za 2020./2021.

Kako biste u školskoj godini 2021./2022. imali dovoljno prostora za rad s ambasadorima juniorima, pozivamo vas da u dogovoru s ravnateljicama/ravnateljima u kurikulumu škole zadužite određenu satnicu za rad na programu Škola ambasador Europskog parlamenta. Naša je preporuka da to budu jedan do dva školska sata tjedno, online ili uživo, ovisno o vašoj procjeni. Digitalni materijali za rad ostaju isti, a s početkom nove školske godine javit ćemo vam se sa svim detaljima o provedbi. Detaljno smo proučili i sve vaše preporuke za poboljšanje programa: koliko god nam to naši ograničeni kapaciteti budu dopuštali, nastojat ćemo što više njih provesti u praksi.

Tijekom 2021./2022. nastojat ćemo osigurati posjete što više zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu vašim školama, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Također smo u redovitoj komunikaciji s ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje koja je detaljno upoznata s programom, a upoznat ćemo je i s evaluacijama te vašim uspjehom u njegovoj provedbi.

Svima vam od srca hvala na trudu i zalaganju u 2020./2021., Europski parlament sretan je što vas ima! Kao i uvijek, tu smo za sva pojašnjenja: javite nam se telefonski, Whatsappom, mailom, Viberom, putem Facebooka…

Veselimo se novim zajedničkim uspjesima u 2021./2022.,

vaši Andrea i Marko

EPAS_Konačni poredak škola_ 2020_21_Forum za slobodu odgoja

EPAS_generalna evaluacija 2020_21_Forum za slobodu odgoja

Zajednoza.eu!

Pogledajte video vezan uz paneuropsku zajednicu- zajednoza.eu koja potiče na aktivno sudjelovanje u demokraciji i platformu na kojoj se svi zainteresirani mogu registrirati i sudjelovati tu je i virtualni plakat.

Izradile su ga junior ambasadorice 2.g.Srednje škole Blato,koje su snimile i kratki video s pozivom na uključenje u zajednicu na navedenoj platformi.

Kakvo je njihovo viđenje prednosti i zanimljivosti vezanih uz Epas program i EU,te samu platformu zajednoza.eu, možete vidjeti u priloženome.

Naravno,svi ste pozvani na sudjelovanje! 🙂

ZA AMBASADORE SENIORE: Radionica o evaluacijama  za 2020./2021. – četvrtak, 13. svibnja 2021. 

Epas ambasadori seniori svih Epas škola,pa tako i Epas senior ambasadorica naše škole,prof.Maja Milostić sudjelovala je u najavljenoj radionici Ureda EP u Zagrebu.

Kako bi razjasnili sve nedoumice oko evaluacija s kojima će se uskoro započeti, u gostima na Zoom platformi su bili i evaluatori iz Foruma za slobodu odgoja.

Još jednom iz prve ruke moglo se čuti više o kriterijima za evaluaciju koje je Europski parlament definirao za ovu školsku godinu.

Isto tako,naša se je škola odazvala ODRAZ-ovom pozivu nastavnicima na panel raspravu.

Panel rasprava „Suradnjom do aktivnijeg uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica“ koja se je održala u petak 28. svibnja 2021. putem platforme ZOOM.

 

Panel rasprava o iskustvima suradnje i uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica.

Na skupu je bilo predstavljeno nekoliko primjera uključivanja učenika i učenica u lokalnu zajednicu, predstavilo se, kroz projekt, izrađena Povelja učenika o održivom razvoju te se na kraju razgovaralo o ključnim elementima suradnje i poticajnom okruženju koje može dovesti do aktivnijeg uključivanja i povezivanja svih relevantnih aktera.

Poziv_Suradnjom do aktivnijeg uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica 28 05 21

Epas aktivnosti u ožujku, travnju i svibnju:

S Ružom Tomašić MEP o solidarnosti

U srijedu,19.svibnja razgovarali smo putem Zooma na temu solidarnosti sa EP zastupnicom Ružom Tomašić.

Koliko smo kao društvo solidarni?

Tko može preuzeti odgovornost solidarnosti?

Kako djelovati solidarno kao pojedinci i društvo,lokalno,državno i međunarodno?

Početkom pandemije ova su pitanja postala globalna.

Koliko je EU solidarna i svijet općenito? Jesmo li izgubili ljudske vrijednosti i neki drugi ciljevi u ovoj situaciji  postali važniji?

Nažalost svjedočili smo i nekim jako lošim primjerima,kako je i naša gošća sama istaknula.

Učenici naše škole,Epas junior ambasadori imali su priliku poslušati zanimljivo i korisno iskustvo naše gošće, kako na temu solidarnosti općenito,tako i čuti savjete koji se tiču budućnosti samih mladih.

A,ta budućnost je izgleda nedjeljiva od politike.

I zato EP zastupnica Ruža Tomašić,mladima savjetuje već sada uključivost u politiku,kako na lokalnoj razini u svome mjestu,tako sutra možda i na globalnoj razini.

Jer kako sama kaže i apostrofira poznatu rečenicu:Na mladima svijet ostaje!

Naslanjajući se na različite teme od tzv.,”odlijeva mladih mozgova” u svijet,kako su naši mladi pametni i sposobni ljudi,ali uglavnom vani bolje cijenjeni i plaćeni,te što sugerirati mladima po tom pitanju,do činjenice da ljudi u zajednici mogu promjeniti tu istu zajednicu samo uz podršku jedni drugih,a ne kroz podjele i isticanje različitosti,već isključivo kroz zajedničke ideje i djelovanje.

Isto tako,bilo je zanimljivo čuti naše učenike,Epas predstavnike 2.g.i 4.g.razreda koji su se osvrnuli na vlastitu iskustvo i promišljanje na ovu temu.

Tamaru,Anju,Miu,Katarinu,Marinu,učenice 2.g.razreda zanimala su uvodna pitanja vezana uz samu temu solidarnosti kao što su:

Na koji način je u ovim vremenima najbolje pomagati drugima?

Kako pomoći djeci koja su stradala u potresima da se ipak osjećaju sigurnije?

Na koji način pomoći mladima da imaju osjećaj ljudskog kontakta u vrijeme pandemije?

Jesu li nas nedavne nesreće zbližile kao zajednicu?

To su bila samo neka od pitanja koja su sugovornike potaknula na promišljanja i empatiju.

Naše maturantice,prije svega Elu i Marijanu,zanimala je bliža budućnost koja se tiče njihova školovanja.

Ela je istaknula da novac ne treba biti jedina vrijednost kojoj treba težiti,već istinske vrijednosti kao što su samo znanje,učenje,posao kojeg volimo i kojim doprinosimo ne samo sebi već i zajednici.

Marijana je podjelila svoje iskustvo u Savjetu mladih,te mišljenje da je potrebno više angažmana među mladima općenito.

Na kraju susreta učenici su zaključili da je nužna uključivost u politički angažman i djelovanje,te da možda prvi koraci počinju izlaskom na izbore,ali da tu nužno i ne prestaju.

MENTALNO ZDRAVLJE

Sa izuzetno zanimljivim gošćama družili smo se 7.svibnja na temu Mentalnog zdravlja u doba epidemije.

Gošće ZOOM sastanka su bile Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, djelatnica poliklinika Ana Raguž, mag.psych i Petrana Brečić, ravnateljica bolnice Vrapče, Zagreb.

Još jednom online druženju su prisustvovali senior i junior ambasadori slijedećih škola: Gimnazija Metković, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk, IV.gimnazija “Marko Marulić” Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, Srednja škola Blato, II Gimnazija Zagreb i škola kao domaćin, Obrtničko-industrijska škola u Imotskom.

Svaka je škola imala priliku za određeni broj pitanja,uključujući i našu školu.

Kako se boriti protiv dugotrajnog stresa,te kako se oduprijeti strahovima i spriječiti psihološke posljedice kod nastavnika,učenika i naših bližnjih?

Bilo je dosta zanimljivih pitanja i kod naših sugovornika,ali na žalost ne i dovoljno vremena da naše gošće u zadanom terminu odgovore na sva pitanja.

Stoga smo posebno zadovoljni što su naše učenice 2.g.razreda,Epas junior ambasadorice,Tamara Marinović i Anja Sardelić dobile odgovore na svoja

postavljena pitanja upućena gđi.Gordani Buljan Flander,koja je ista pitanja i pohvalila.

Tamarina i Anjina pitanja su bila:

1.Što se događa s mladim ljudima koji ne mogu funkcionirati bez socijalnog kontakta?

  1. Na koje sve načine ova situacija utječe na ekstroverte i introverte?

Za početak,25.veljače družili smo se u Parlamentariju sa našim znanstvenikom i astronomom iz Višnjana, Koradom Korlevićem.

Kakve su zvijezde,tehnologija i budućnost,prije svega za mlade mogli smo doznati u njegovom jako zanimljivom predavanju koji se u može pogledati na poveznici.

Naša škola je 12. ožujka sudjelovala i u anketnom upitniku “Mega projekta”,ali i u anketnom upitniku o” Mentalnom zdravlju”.

Svjetski dan voda obilježili smo 17.ožujka kroz poziv i suradnju sa profesoricom Iris Bel iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec,te kroz različite aktivnosti i aplikacije našim Epas junior ambasadorima otvorili mogućnosti vlastitog kreativnog izražavanja.

Kroz Malu školu medijske pismenosti,19.03. imali smo priliku za prepoznavanje lažnih vijesti.

Europski parlament u Hrvatskoj organizirao je dosta korisnih radionica,neke se i sada mogu odgledati na ovoj poveznici https://www.youtube.com/channel/UC8aT9GGhLNnGQT4Bh1kSFMg.

Putem Zoom platforme,22.ožujka sudjelovali smo u programu EP Ambasador škola na temu Europske solidarnosti,posebno posvećenim školama u Petrinji i Zagrebu.

Osim EP škola iz hrvatske, sa nama su bile i EP škole iz Francuske, Irske i Španjolske.

Epas senior ambasadori dobili su priliku početkom travnja i za edukaciju na webinarima u eTwinningu.

Uskoro u susretu sa EP partnerskim školama planiramo Zoom susret i pripremu  virtualno ugostiti naše EP zastupnike, prema planiranom rasporedu, zastupnicu Ružu Tomašić.

Očekujući daljnje susrete i evente, te aktivnosti naših EP ambasadora vjerujemo da ćemo i dalje marljivo ostvarivati planirane Epas ciljeve.

Prilozi:

https://youtu.be/Q8MoG4kjnso

https://we.tl/t-TPl2wIlKD6

https://we.tl/t-3WKdRHaG07

https://we.tl/t-OXu4JtH849

https://we.tl/t-5cpyzEe7qU

https://www.youtube.com/channel/UC8aT9GGhLNnGQT4Bh1kSFMg

24.veljače 2021.

Naša je škola sudjelujući u Epas programu, 24.veljače , obilježila Međunarodni dan materinskog jezika, zajedno sa ostalim Epas školama koje su se javile na suradnju s prof.Iris Bel iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.
Učenice prezenterice naše škole bile su:Mia Žaknić i Ida Farac iz 2.razreda gimnazije,te Ela Vlašić iz 4.razreda gimnazije.
Profesorice koje su zajedno sa Epas senior mentoricom, prof.Majom Milostić sudjelovale na zajedničkom događaju bile su: Tončica Farac,prof. hrvatskog jezika, te Dalija Gavranić, prof.glazbenog i voditeljica naše školske klape.
U prilozima donosimo učeničke uradke s padleta, te dio atmosfere i programa.
Prenosimo objavu organizatorice, prof.Iris Bel sa širim osvrtom na događaj.
U svrhu promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO je 1999. godine proglasio 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. Želeći istaknuti činjenicu da jezici nisu samo dio kulturnog naslijeđa, već su i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i različitosti, ambasadori juniori Europskog parlamenta Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec su sa svojom profesoricom Iris Bel organizirali online susret u povodu obilježavanja tog dana. U sklopu priprema za susret, juniori ambasadori 10 hrvatskih škola prikupili su riječi i izraze karakteristične za njihovo govorno područje, njegujući bogatstvo našeg materinskog jezika. Na početku samog susreta koji se održao u srijedu, 24. veljače, Ive Cukerić, maturant Gimnazije Pula, odsvirao je skladbu na tradicijskom glazbalu roženicama. Nakon toga su učenici imali priliku ukratko predstaviti školu koju pohađaju, a zatim su u mješovitim skupinama u Zoom „breakout sobama“ pokušavali definirati unaprijed pripremljenih 15 riječi/izraza iz štokavskog, kajkavskog i čakavskog narječja. Na kraju je za sve sudionike susreta uslijedio Kahoot kviz u kojem su se naši prijatelji iz Slavonskog Broda pokazali najuspješnijima! Za iznenađenje i „šećer na kraju“ pobrinule su se učenice iz Srednje škole Blato koje su s nama podijelile izvedbu školske klape. Hvala nastavnicama i učenicima Gimnazije Pula, Srednje škole Blato, Srednje škole Vela Luka, Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, splitske IV. gimnazije „Marko Marulić“, brodske Gimnazije „Matija Mesić“ te Ekonomsko – birotehničke škole Slavonski Brod na ugodnom druženju i obilježavanju Dana materinskog jezika! Veselimo se budućoj suradnji i nadam se skorom susretu uživo!

22. veljače 2021.

U veljači smo se povodom Dana sigurnijeg interneta priključili sudjelovanjem u anketi između Epas škola.

Projekt “MEGA”

2021 02 09 Suglasnost za učenike

Mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje o projektu “MEGA”:

MZO Mišljenje Projekt MEGA (1)

“HEROJI ULICE”:

Bilo smo aktivni kroz različite mogućnosti sudjelovanja i prijava učeničkih radova,kako kroz zadane teme,tekstove,pjesme,fotografiju,tako i u mogućnosti prijava za  Heroja ulice.

Heroj ulice dopis

Svojim objavama i aktivnostima prisutni smo i na Facebook grupi Škola ambasadora Europskog Parlamenta,te na platformi Zajedno.eu.

Odgledali smo poneke Parlamentarije,a posebno se veselimo Parlamentariju u najavi za ovaj četvrtak,25.veljače na temu svemira,zvijezda i budućnosti-te mladih na kojima ona ostaje. Gost je učitelj,znanstvenik,futurolog-Korado Korlević.
U srijedu 24.veljače pripremamo se također za suradnji između Epas škola,domaćin je Srednja škola Čakovec i profesorica Iris Bel.
Tema je Međunarodni dan materinjeg jezika.

19. veljače 2021.

Najavljujemo sudjelovanje naše škole na seriji meetupova koje Ured EU Parlamenta u Republici Hrvatskoj organizira u suradnji s UNICEF Hrvatska i Odgojnim savjetovalištem Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

  1. 02. 2021. godine u 16 sati
  2. Meetup: “ZBOG ČEGA JE VAŽNO PRIČATI O MENTALNOM ZDRAVLJU – KAKO BRINUTI O SEBI”

Meetup će održati Miranda Novak, docentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Miranda se u zadnjih se nekoliko godina intenzivno bavi temom pozitivnog razvoja mladih, i istraživački ali i praktično, kroz digitalnu platformu za mlade Pukotine.hr čiji tim vodi.

 

  1. 02. 2021. godine u 16 sati
  2. Meetup: „MENTALNO ZDRAVLJE u VIRTUALNOM OKRUŽENJU“

Drugi Meetup održat će Sanja Radić Bursać koja osim na rada na ERF-u se u svom stručnom radu primarno usmjerila prema djeci i mladima, školskoj populaciji – kroz individualni i grupni rad, razvoj strukturiranih psihosocijalnih intervencija, osmišljavanje psihoedukativnih materijala i dr. Širokih je interesa, ali uvijek ju najviše privuku stručne teme vezane uz ponašajne ovisnosti, razvoj medijske pismenosti, osnaživanje socijalno-emocionalnih kompetencija, pozitivan razvoj.

 

  1. 03. 2021. godine u 16 sati
  2. Meetup: „UTJECAJ MEDIJA na MENTALNO ZDRAVLJE“

Edukatorica na trećem Meetupu bit će Lucija Lamešić koja je od početka svog profesionalnog rasta i razvoja, usmjerena na rad s djecom i mladima. Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu radi na Odsjeku za poremećaje u ponašanju, a uz to radi i kao vanjska suradnica pri kabinetu Odgojnog savjetovališta Nastavno-kliničkog centra ERF-a te je vanjska suradnica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica.

 

  1. 03. 2021. godine u 16 sati
  2. Meetup: „INTERPERSONALNI ODNOSI, VEZE i MENTALNO ZDRAVLJE”

Posljednji Meetup vodit će Andrea Ćosić koja radi kao asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi i kao vanjska suradnica Odgojnog savjetovališta Nastavno-kliničkog Centra ERF-a i Udruženja „Djeca prva“ gdje provodi individualni savjetodavni rad s djecom i mladima, grupne programe za obitelji u riziku te sudjeluje u raznim stručnim aktivnostima.

17.veljače 2021.

Dana 17. veljače 2021. godine od 11.30- 13.00 sati,bili smo virtualno prisutni na treningu za ambasadore seniore i ravnatelje.
Interaktivni leadership trening komunikacijske stručnjakinje Melite Pavlek iz Hrvatske zajednice županija/ Hrvatske udruge za coaching bio je više

siječanj 2021.

U siječnju 2021.godine u sklopu Epas programa i projekta sudjelovali smo na temu

Europske unije i zdravlja.
Bilo je zanimljivo slušati zastupnike,Romanu Jerković,Tomislava Sokola,te Krešimira Luetića iz Hrvatske liječničke komore.

U siječnju 2021.godine u sklopu Epas programa i projekta sudjelovali smo na temu

Europske unije i zdravlja.
Bilo je zanimljivo slušati zastupnike,Romanu Jerković,Tomislava Sokola,te Krešimira Luetića iz Hrvatske liječničke komore.

7.prosinca 2020.

U ponedjeljak 7.prosinca naša je škola sudjelovala putem platforme Webex u još jednom zanimljivom razgovoru na temu mladih i mentalnog zdravlja.

Vrijeme u kojem živimo donijelo nam je brojne izazove i (neugodna) iznenađenja, što se svakako odrazilo i na našu dobrobit na svim razinama, pa tako nažalost i u pogledu mentalnog zdravlja i naših osjećaja.

Stoga smo na ovu temu imali priliku od 13 do 15 sati pitati što nas osobno zanima o tome,te čuti stručna mišljenja i preporuke niže navedenih prezentera: Mihael Kozina, psiholog i psihoterapeut: “Stres u školi iz učeničke i nastavničke perspektive”

izv.prof.dr.sc.Josipa Mihić, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja: “Mindfulness tehnke za nošenje sa stresom za nastavnike i učenike” Njihova predavanja bila su uistinu korisna,te se nadamo da su svima prisutnima donijela određene smjernice i benefite koje će moći primjeniti u daljnjem radu i životu.

25.studenog 2020.

Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama!

Sudjelovali smo u okviru EPAS-a  putem videokonferencije sa drugim Epas školama u obilježavanju Međunarodnog dana nasilja nad ženama.

Domaćin je bila Gimnazija Požega, ali i Epas seniori i juniori Gornjogradske gimnazije Zagreb, te Škola za grafiku, dizajn i održivu gradnju iz Splita.

Učenici iz Splita ispričali su priču o mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Yousufzai, dok su učenici iz Zagreba izložili statističke podatke o ženama iz nasilnih kućanstava, te kako grad Zagreb konkretno pomaže ženama izloženima nasilju.

Prezenterice naše škole su bile učenice 2.,3. i 4.razreda gimnazije: Ela Vlašić, Petra Lipovac i Lora Lagundžija.

Ela nam je lijepo i edukativno kroz prezentaciju izložila psihološke aspekte nasilja, vrste nasilja i mogućnosti rješavanja nasilja. Rasvijetlila je činjenicu da je nasilje još uvijek jedna od tema o kojoj se ne raspravlja dovoljno, te da je svijest i edukaciju o tome potrebno podići na višu razinu.

Petra se pozabavila mišljenjem vršnjaka u našoj školi. Posebno o nasilju i oblicima nasilja u vezama.

Kroz anketu i upitnik, prokomentirala je pitanja i odgovore, odnosno dobivene rezultate i statistiku.

Lora je zajedno sa svojim razredom razmotrila moguće slogane protiv nasilja, te se dodatno kroz završne komentare i diskusiju osvrnula na taj problem u društvu, posebno među mladima, zaključivši da je sretna zbog činjenice da živi u sredini koja  ne participira u oblicima nasilja.

Za sve sudionike ovaj je susret bio iznimno značajan i vrjedan, te se nadamo skorim susretima o  drugim društveno važnim temama.

Psihološki aspekti nasilja – Izradila Ela Vlašić

16.studenog 2020.

16.11.2020. Sudjelovali smo na seminaru i radionici: „Mladi i mentalno zdravlje“.

Ured EP u Hrvatskoj u suradnji s UNICEF-om Hrvatska organizirao je seminar i radionicu na  temu, koja nam je ujedno bila i prva tema naših EPtalksa ovog proljeća: Mladi i mentalno zdravlje.

Uz predstavnike UNICEF-a na seminaru su sudjelovali i predstavnici Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Epas mentori, učenici, ravnatelji i školski psiholozi.

Bili smo aktivni prilikom u ovom seminaru, kako i priliči situaciji  pandemije i izolacije. Imali smo priliku čuti korisne savjete od stručnjaka, uključiti se u diskusiju uglavnom kroz chat, ali i virtualno.

Upućeni smo i na korisne web stranice o ovoj temi, a više o svemu moguće je iščitati na službenim stranicama samog Ureda EP.

Idući susret slične tematike najavljen je početkom prosinca, te ga iščekujemo.

16.listopada 2020.

8.rujna 2020.

Drage i dragi naši,

 

ČESTITAMO! Nakon provedenih evaluacija za školsku godinu 2019./2020., s velikim vas zadovoljstvom obavještavamo kako su vaše škole stekle status Škola ambasador Europskog parlamenta za 2019./2020. godinu, vaše vrijedne učenice i učenici status ambasadora juniora, a vi ambasadora seniora Europskog parlamenta.

 

U nikad izazovnijoj školskoj godini – usprkos štrajku, koronavirusu, a za zagrebačke škole i razornom potresu – uspjeli ste! Vi i vaše učenice i učenici, naravno – ali i ravnateljice i ravnatelji. U privitku je popis škola s obzirom na broj bodova ostvarenih prema definiranim kriterijima. Uskoro na adrese škola stižu i diplome za ambasadore seniore i juniore, kao i plakete Škola ambasador Europskog parlamenta koje bi novouključene škole trebale istaknuti na vidljivome mjestu u školi.

Poredak skola_EPAS_2019_2020

18.lipnja 2020.

Prošlog smo tjedna našim učenicima preporučili još jedan zanimljiv EPtalks o komunikaciji u proteklom periodu između Epas škola,senior i junior ambasadora,te gostiju EPtalksa.

10.lipnja 2020.

Ponovno smo sudjelovali u zanimljivom EPtalksu,10.lipnja,ovog puta u srijedu s obzirom da je praznik bio u četvrtak.

Kao i uvijek bilo je jako zanimljivo sa puno pitanja,prijedloga i interesa vezanih uz temu-klimatskih promjena.

Danas možda više nego ikada,svjesni smo naše odgovornosti kako za sadašnjost,tako i za budućnost.

Zeleni plan je ključan,kako niže možete iščitati iz službenih stranica UredaEP .

https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za-medije/press_releases/eptalks-zeleni-plan-treba-biti-klju-na-karika-u-eu-oporavku.html

4.lipnja 2020.

Nakon super zanimljivog #EPtalks prošlog tjedna s ambasadorima seniorima i juniorima iz talijanskih srednjih škola, slijedio nam je još jedan zanimljivi međunarodni četvrtak na kojem smo sudjelovali kao škola,4.lipnja.

Ovog puta povezali su se Ured EP-a u Zagrebu i Ured Europskog parlamenta u Berlinu, a tema je bila – turizam.

Tijekom proteklih #EPtalks često su stizala pitanja na temu turizma, a s obzirom na njegov veliki značaj i ulogu u hrvatskom gospodarstvu ova tema je bila očekivana.

 

Gosti su bili:

Frano Matušić – državni tajnik Ministarstva turizma

Sven Schulze – zastupnik u Europskom parlamentu (EPP, Njemačka)

Valter Flego – zastupnik u Europskom parlamentu

Katarina Hauptfeld – vlasnica tvrtke Katarina Line

 

Moderatorica razgovora je Ida Hamer s RTL televizije.

28.svibnja 2020.

U četvrtak,28.05.naša je škola sudjelovala u još jednom zanimljivom EPtalksu.

Tema je bila vezana uz Covid19,odnosno period i situaciju koja nas je svih zatekla. I zatočila u izolaciju,te utjecala na sve aspekte našeg osobnog i društvenog života. Tako i u profesionalnom smislu.

Posebna zanimljivost ove konferencije i virtualnog susreta bila je u gostima iz Belgije i Italije.

Naše kolegice i kolege iz tih zemalja,Epas senior i junior ambasadori, podjelili su svoja zanimljiva iskustva sa svima nama.

Posebno je bilo zanimljivo čuti izlaganja kolega iz Italije poput Maurizia Molinaria,Francesce di Vita i Antonelle Corrado.

Njihova prilagodba u on line nastavi,upotreba različitih platformi(npr.Google Classrooom) i nastavnih alata pri adaptaciji u novonastaloj situaciji, te snalaženje i primjena…sve su to bile teme o kojima se kroz vlastite primjere razgovaralo.

Iako se sva komunikacija odvijala na engleskom jeziku,svi smo jako dobro razumijeli jedni druge,ne samo u jezičnom smislu,već i u spoznaji da smo svi imali slične probleme u prilagodbi nastave na daljinu.

Bilo je kolegica iz Hrvatske koje su također podjelile svoja iskustva,ali i pitanja učenika koja su bila zanimljiva.

Tako je i učenik Borna Cesarec iz Krapine imao priliku postaviti svoje pitanje. Njega je zanimalo koliko su Epas aktivnosti u ovo vrijeme on linea intezivnije od prijašnjih godina i Epas događanja.

Odgovor je uslijedio da je primjena različita,ali aktivnosti su ostale na istoj razini.

Bilo je prilika i za prikaz kratkog učeničkog videa,ali ono što je došlo kao ugodno iznenađenje svima prisutnima, bila je na kraju poruka svim Epas školama. Tu je poruku prisutnima uputio predsjednik EU Parlamenta, David Sassoli.

https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za-medije/press_releases/redsjednik-sassoli-hrvatskim-i-talijanskim-srednjoskolcima-zajedno-gradimo-buducnost-koja-se-zove-europska-unija.html

 

26.05.2020.

Umrežavanja između škola u okviru Epas programa kroz različite projekte,suradnju i videokonferenciju naša škola i dalje podržava,te aktivno sudjeluje u njima.

Iako je mjesec svibanj predviđen za svojevrsno jenjavanje aktivnosti po tom pitanju,mi smo 25.05. imali zanimljiv virtualni susret,već drugi po redu sa Školom za dizajn,grafiku i održivi razvoj iz Splita,te Školom za medijsku produkciju iz Zagreba.

Glavna tema je bila održivi razvoj.

Bilo je jako zanimljivo čuti mišljenja i stavove svih prisutnih učenika na ovu temu.

Učenici naše škole osvrnuli su se npr.na gradnju vikendica na otoku koje su izgledom neprilagođene okolini,te gradnju i uporabu morskih mostova,ali i ne poštivanje postojećih građevinskih zakona.

Bilo je i pitanja vezanih uz uzore po pitanju održivog razvoja, kako zemalja tako i gradova.

Učenici su navodili različite primjere od gradova poput Ljubljane,do zemalja kao što su Švedska,odnosno općenito Skandinavske zemalje.

Bilo je tema vezanih uz odlaganje otpada i ekologiju općenito.

Na kraju konferencije bilo je i drugih tema,npr.što su naši učenici otkrili o sebi i mogućnostima u ovom periodu izolacije i on line?

Neki su otkrili svoju strpljivost,a neki slastičarska umijeća…

Kao i svako učeničko druženje,teme idu u prilog njihovoj kreativnosti,a mi se veselimo da je tako.

Te se nadamo nekim novim susretima u ovoj ili idućoj školskoj godini!

U sklopu Epas programa naši su učenici dosta naučili o važnosti EU,njezinoj ulozi i institucijama.

Bilo je jako puno uspješnih prezentacija,a pored udžbenika i on linea,kao uvod za daljnju edukaciju imali su i preporučene poveznice iz Epasovih modula,kao npr.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/history-fathers-of-europe_V001-0002_ev

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_hr

 

Mi smo ovom prilikom izdvojili naš INFO-PULT, kroz ppt.naše junior ambasadorice,Laure Grbin,kojega možete pogledati u prilogu.

14.05.2020.

Naša škola i dalje aktivno sudjeluje u redovitim konferencijama koje organizira Ured EU Parlamenta u Hrvatskoj.
Tako smo prošlog tjedna 14.05. na EPtalksu imali priliku slušati čak dva Gorana Pauka,jednog kao gosta,drugog kao komentatora uz gospođu Melitu Pavlek.
Gost Goran Pauk iz Hrvatske zajednice županija, dodatno nam je pojasnio ulogu i odnos škola i županija.
Bilo je i zanimljivih pitanja,posebno o ulozi i važnosti manjih škola i sredina unutar županija.
Na tom susretu imali smo priliku slušati i naše evaluatore iz Foruma za slobodu odgoja koji će početkom lipnja procjenjivati ulogu starijih i mlađih ambasadora u programu,te njihove aktivnosti u školi/on line.
Evaluacija će se provoditi kroz anketne upitnike,te intervju putem Zoom aplikacije,posebno za senior ambasadore. Zadane su i odrednice i bodovanja po određenim temama i ispunjenim uvjetima.
Ova konferencija je bila isključivo za senior ambasadore i ravnatelje,dok je 21.05. bila za svih,a poglavito za naše učenike.
Tema je bila više nego relevantna jer je uključivala novu digitalnost,viralnost i influencere .
Naši su učenici također bili aktivno uključeni,te su kao i do sada imali priliku kroz chat pitati goste sve što ih zanima.
Naravno da je bilo jako puno pitanja(primjetili smo najviše za influencericu Niku Pavičić) svih prisutnih,a sve je snimano i izravnim screeningom na Youtube.
Veselimo se idućem EPtalksu!

8.05.2020.

Zoom videokonferencija europarlamentarcem Karlom Resslerom u kojoj
sudjeluju EPAS škole partneri:

epas-najava

6.05.2020.

 

Danas smo  sudjelovali je u virtualnom susretu između EPAS škola-Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, te Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb.
Teme su bile različite, od škole na daljinu, mature, provedbi projekata, održivog razvoja do položaja mladih.
Koliko  nam je bilo zanimljivo, da se suditi po tome da su dogovoreni novi susreti…

OBILJEŽAVANJE DANA EUROPE 08 05 2020

30.04.2020.

Naša je škola u sklopu Epas programa imala i niz obveza koje kao škola kandidat za titulu Škole Ambasadora EU Parlamenta mora i ispuniti.

Jedna od njih je bila i da Epas mentori seniori,te njihovi učenici, Epas juniori snime video koji će prezentirati samu školu i njene učenike u situaciji prisutne pandemije. Ovom prilikom angažirali su se učenici 1.razreda opće gimnazije sa svojom razrednicom Majom Milostić,prof.,koja je ujedno i Epas mentorica,te napravili zajednički video. Zadana tema je bila da se prikaže kako se kao Europljani zajedno borimo protiv Covida19, uz poruke koje su nam već svima dobro poznate #Ostani doma. Naši su učenici kroz kratki video ispričali svoje osobne priče kako je i u ovoj krizi izazvanoj Covidom, i izolaciji moguće pronaći svoj vlastiti svijet i kutak slobode. To može biti,kako su i sami učenici istaknuli,njihova karantena,ali ne i ontološka samoća,već  jedna bliskost njihova zajedništva i solidarnosti. Ovo je ujedno prikaz njihovog slobodnog,mladenačkog duha, i pozitivnog stava, te vedrog pogleda na nadamo se,blisku budućnost!

Video u prilogu:

SŠKBlato-video

23.04.2020.

Prošlog smo četvrtka 23.04.kao škola uključena u Epas program sudjelovali u još jednom zanimljivom EPtalksu.

Gosti su imali jako zanimljiva razmišljanja i komentare,ali i savjete za sve prisutne on-line sudionike kojih je bilo oko 250.

Zato ćemo i dalje biti prisutni na ovim zanimljivim video-susretima već ovog četvrtka.

 

22.04.2020.-Dan planete Zemlje

Učenici Srednje škole Blato u sklopu Epas programa sudjelovali su u videokonferenciji vezanoj uz Dan planeta Zemlje.
Škole koje sudjeluju u projektu EpasTogether,njihovi mentori i učenici škola, 22.4.2020. su predstavljali učeničke radove vezane uz Dan Zemlje.
Bilo je izloženih radova i na zajedničkom padletu https://padlet.com/ivanaopacak/mzb7yxftvcj3tsk3.
Radovi su uistinu bili kreativni i za svaku pohvalu od kvizova,tricidera,plakata,prezentacija,fotografija,videa…
Od učenika naše škole posebno su se istaknuli radovi Lore Lagundžije(1.g.),Ele Vlašić(3.g.) i Marijane Martinović(3.g.),te njihove prezentacije koje ovom prilikom i pohvaljujemo.
 Njihove samostalne radove možete pogledati u prilogu.

Dan planeta Zemlje 2020-Ela

Učenicinašeškole u okviru EPAS programa osvrnuli su se natemutricidera u Twin Spaceu:

“How Covid-19 changes our lives…”

Ovomprilikom junior ambasadori EPAS-a,bilesuučenice 1.razreda gimnazije,kojesu se u svojimosobnimpromišljanjimakonkretnoosvrnulenazadanutemu.

Naše junior ambasadorice su : Ida Farac,Anja Sardelić,Lora Lagundžija,Mia Žaknić,Katarina Šeparović i Tamara Marinović.

Prilažemonjihova osobna promišljanja.

Anja Ida Katarina Lora Mia Tamara

21.04.2020.

Ovog četvrtka, 23. travnja 2020., za vas organiziramo online razgovor #u4četvrtkom COVID-19: KRIZA KOJA JE SVE PROMIJENILA?, s početkom u 16 sati, u trajanju od jednog školskog sata.

O društvenim aspektima krize govorit će vam hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Valter Flego te dr. sc. Branko Ančić, predsjednik Hrvatskog sociološkog društva.

COVID-19: KRIZA KOJA JE SVE PROMIJENILA?, ČETVRTAK, 23. TRAVNJA 2020., 16-16.45

GOVORE: TONINO PICULA (S&D), VALTER FLEGO (RENEW EUROPE) I DR SC. BRANKO ANČIĆ (HRVATSKO SOCIOLOŠKO DRUŠTVO)

15.04.2020.

Videokonferencija EPAS senior ambasadora mentora projekta EPASTogether, druga po redu ovakvog tipa,održana je 15.4.2020.g.
Srednja škola Blato i njezinaEPAS predstavnica, prof.Maja Milostić sa svojim je kolegicama iz škola partnera dogovorila daljnje aktivnosti i suradnju. 
 Cro EPAS Together projektni partneri ušli su u II. fazu projektne suradnje. Nakon što su predstavili svoje škole i projektne timove u TwinSpace-u, dogovorili su zajedničke aktivnosti za učenike (tijekom nastave na daljinu) te izradu i diseminaciju (zajedničkih) digitalnih obrazovnih materijala prema zadanim modulima EP-a i ciljevima programa Održiva Europa Foruma za slobodu odgoja. 
Dogovorili su se i zajedničke aktivnosti kojima će se obilježiti (Tje)Dan Europe i Dan eTwinninga čime će službeno završiti njihov rad na eTwinning projektu u ovoj školskoj godini.
 Isti će biti prijavljen za dobivanje nacionalne oznake kvalitete.

U ponedjeljak, 16.3.2020. imali smo video sastanak među školama partnerima  (Cro)EPAS Together projekta.

Naš domaćin je bila prof.Ivana Opačak iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.

Sudionici su bili svi projektni partneri, EPAS ambasadori i mentori:

Maja Milostić, SŠ Blato; Marija Brkić, SŠ Konjščina; Marina Džižić i Lucija Hranjec Seifert, VII.gimnazija Zagreb; Izabela Ivanović, Gimnazija Požega; Irena Dodigović Sovulj, SŠ Novska.

Online susret i ulazak u sobu sastanka bio je zakazan u terminu od 16-17:30 sati, a raspravljalo se o projektu,suradnje , diseminacije, ali prije svega o projektnim stranicama i uputama za sastavljanje istih, te razmjeni sadržaja unutar TwinSpacea.

Bilo je jako korisno, prema mišljenju projektnih partnera sudionika, ali i onih koji su se također pridružili tijekom online susreta iz drugih zemalja,te se oduševili samim projektom, a našim učenicima, junior ambasadorima EPAS-a,s obzirom na trenutnu situaciju pandemije u svijetu predložili smo vlastitu refleksiju i argumentaciju na temu tricidera u TwinSpaceu:        “How COVID-19 change our lives…”

EPAS-Srednja škola Blato

Srednja škola Blato i zajednički projekt EPAS Together!

Naša se škola može pohvaliti zajedničkim projektom koji trenutno obuhvaća nekoliko škola u RH:
VII.gimnaziju Zagreb; Ekonomsko-birotehničku školu Slavonski Brod; Gimnaziju Požega, Srednju školu Konjščina; Srednju školu Novska,te Srednju školu Blato.
Pored ovoga Srednja škola Blato planira i međužupanijsku suradnju, sa Školom za grafiku,dizajn i održivi razvoj Split.
Na stranicama naše škole moći ćete pratiti sva događnja,kao i na zajedničkoj platformi eTwinninga-EPAS Together!

Zajednički projekt (Cro) EPAS Together

8.03.2020.

Dan žena i ljudska prava-naše prezentacije

13.02.2020.

Škola ambasador