Blato Korčula

Srednja škola Blato

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Europski parlament – škola ambasador

16.listopada 2020.

8.rujna 2020.

Drage i dragi naši,

 

ČESTITAMO! Nakon provedenih evaluacija za školsku godinu 2019./2020., s velikim vas zadovoljstvom obavještavamo kako su vaše škole stekle status Škola ambasador Europskog parlamenta za 2019./2020. godinu, vaše vrijedne učenice i učenici status ambasadora juniora, a vi ambasadora seniora Europskog parlamenta.

 

U nikad izazovnijoj školskoj godini – usprkos štrajku, koronavirusu, a za zagrebačke škole i razornom potresu – uspjeli ste! Vi i vaše učenice i učenici, naravno – ali i ravnateljice i ravnatelji. U privitku je popis škola s obzirom na broj bodova ostvarenih prema definiranim kriterijima. Uskoro na adrese škola stižu i diplome za ambasadore seniore i juniore, kao i plakete Škola ambasador Europskog parlamenta koje bi novouključene škole trebale istaknuti na vidljivome mjestu u školi.

Poredak skola_EPAS_2019_2020

18.lipnja 2020.

Prošlog smo tjedna našim učenicima preporučili još jedan zanimljiv EPtalks o komunikaciji u proteklom periodu između Epas škola,senior i junior ambasadora,te gostiju EPtalksa.

10.lipnja 2020.

Ponovno smo sudjelovali u zanimljivom EPtalksu,10.lipnja,ovog puta u srijedu s obzirom da je praznik bio u četvrtak.

Kao i uvijek bilo je jako zanimljivo sa puno pitanja,prijedloga i interesa vezanih uz temu-klimatskih promjena.

Danas možda više nego ikada,svjesni smo naše odgovornosti kako za sadašnjost,tako i za budućnost.

Zeleni plan je ključan,kako niže možete iščitati iz službenih stranica UredaEP .

https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za-medije/press_releases/eptalks-zeleni-plan-treba-biti-klju-na-karika-u-eu-oporavku.html

4.lipnja 2020.

Nakon super zanimljivog #EPtalks prošlog tjedna s ambasadorima seniorima i juniorima iz talijanskih srednjih škola, slijedio nam je još jedan zanimljivi međunarodni četvrtak na kojem smo sudjelovali kao škola,4.lipnja.

Ovog puta povezali su se Ured EP-a u Zagrebu i Ured Europskog parlamenta u Berlinu, a tema je bila – turizam.

Tijekom proteklih #EPtalks često su stizala pitanja na temu turizma, a s obzirom na njegov veliki značaj i ulogu u hrvatskom gospodarstvu ova tema je bila očekivana.

 

Gosti su bili:

Frano Matušić – državni tajnik Ministarstva turizma

Sven Schulze – zastupnik u Europskom parlamentu (EPP, Njemačka)

Valter Flego – zastupnik u Europskom parlamentu

Katarina Hauptfeld – vlasnica tvrtke Katarina Line

 

Moderatorica razgovora je Ida Hamer s RTL televizije.

28.svibnja 2020.

U četvrtak,28.05.naša je škola sudjelovala u još jednom zanimljivom EPtalksu.

Tema je bila vezana uz Covid19,odnosno period i situaciju koja nas je svih zatekla. I zatočila u izolaciju,te utjecala na sve aspekte našeg osobnog i društvenog života. Tako i u profesionalnom smislu.

Posebna zanimljivost ove konferencije i virtualnog susreta bila je u gostima iz Belgije i Italije.

Naše kolegice i kolege iz tih zemalja,Epas senior i junior ambasadori, podjelili su svoja zanimljiva iskustva sa svima nama.

Posebno je bilo zanimljivo čuti izlaganja kolega iz Italije poput Maurizia Molinaria,Francesce di Vita i Antonelle Corrado.

Njihova prilagodba u on line nastavi,upotreba različitih platformi(npr.Google Classrooom) i nastavnih alata pri adaptaciji u novonastaloj situaciji, te snalaženje i primjena…sve su to bile teme o kojima se kroz vlastite primjere razgovaralo.

Iako se sva komunikacija odvijala na engleskom jeziku,svi smo jako dobro razumijeli jedni druge,ne samo u jezičnom smislu,već i u spoznaji da smo svi imali slične probleme u prilagodbi nastave na daljinu.

Bilo je kolegica iz Hrvatske koje su također podjelile svoja iskustva,ali i pitanja učenika koja su bila zanimljiva.

Tako je i učenik Borna Cesarec iz Krapine imao priliku postaviti svoje pitanje. Njega je zanimalo koliko su Epas aktivnosti u ovo vrijeme on linea intezivnije od prijašnjih godina i Epas događanja.

Odgovor je uslijedio da je primjena različita,ali aktivnosti su ostale na istoj razini.

Bilo je prilika i za prikaz kratkog učeničkog videa,ali ono što je došlo kao ugodno iznenađenje svima prisutnima, bila je na kraju poruka svim Epas školama. Tu je poruku prisutnima uputio predsjednik EU Parlamenta, David Sassoli.

https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za-medije/press_releases/redsjednik-sassoli-hrvatskim-i-talijanskim-srednjoskolcima-zajedno-gradimo-buducnost-koja-se-zove-europska-unija.html

 

26.05.2020.

Umrežavanja između škola u okviru Epas programa kroz različite projekte,suradnju i videokonferenciju naša škola i dalje podržava,te aktivno sudjeluje u njima.

Iako je mjesec svibanj predviđen za svojevrsno jenjavanje aktivnosti po tom pitanju,mi smo 25.05. imali zanimljiv virtualni susret,već drugi po redu sa Školom za dizajn,grafiku i održivi razvoj iz Splita,te Školom za medijsku produkciju iz Zagreba.

Glavna tema je bila održivi razvoj.

Bilo je jako zanimljivo čuti mišljenja i stavove svih prisutnih učenika na ovu temu.

Učenici naše škole osvrnuli su se npr.na gradnju vikendica na otoku koje su izgledom neprilagođene okolini,te gradnju i uporabu morskih mostova,ali i ne poštivanje postojećih građevinskih zakona.

Bilo je i pitanja vezanih uz uzore po pitanju održivog razvoja, kako zemalja tako i gradova.

Učenici su navodili različite primjere od gradova poput Ljubljane,do zemalja kao što su Švedska,odnosno općenito Skandinavske zemalje.

Bilo je tema vezanih uz odlaganje otpada i ekologiju općenito.

Na kraju konferencije bilo je i drugih tema,npr.što su naši učenici otkrili o sebi i mogućnostima u ovom periodu izolacije i on line?

Neki su otkrili svoju strpljivost,a neki slastičarska umijeća…

Kao i svako učeničko druženje,teme idu u prilog njihovoj kreativnosti,a mi se veselimo da je tako.

Te se nadamo nekim novim susretima u ovoj ili idućoj školskoj godini!

U sklopu Epas programa naši su učenici dosta naučili o važnosti EU,njezinoj ulozi i institucijama.

Bilo je jako puno uspješnih prezentacija,a pored udžbenika i on linea,kao uvod za daljnju edukaciju imali su i preporučene poveznice iz Epasovih modula,kao npr.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/history-fathers-of-europe_V001-0002_ev

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_hr

 

Mi smo ovom prilikom izdvojili naš INFO-PULT, kroz ppt.naše junior ambasadorice,Laure Grbin,kojega možete pogledati u prilogu.

14.05.2020.

Naša škola i dalje aktivno sudjeluje u redovitim konferencijama koje organizira Ured EU Parlamenta u Hrvatskoj.
Tako smo prošlog tjedna 14.05. na EPtalksu imali priliku slušati čak dva Gorana Pauka,jednog kao gosta,drugog kao komentatora uz gospođu Melitu Pavlek.
Gost Goran Pauk iz Hrvatske zajednice županija, dodatno nam je pojasnio ulogu i odnos škola i županija.
Bilo je i zanimljivih pitanja,posebno o ulozi i važnosti manjih škola i sredina unutar županija.
Na tom susretu imali smo priliku slušati i naše evaluatore iz Foruma za slobodu odgoja koji će početkom lipnja procjenjivati ulogu starijih i mlađih ambasadora u programu,te njihove aktivnosti u školi/on line.
Evaluacija će se provoditi kroz anketne upitnike,te intervju putem Zoom aplikacije,posebno za senior ambasadore. Zadane su i odrednice i bodovanja po određenim temama i ispunjenim uvjetima.
Ova konferencija je bila isključivo za senior ambasadore i ravnatelje,dok je 21.05. bila za svih,a poglavito za naše učenike.
Tema je bila više nego relevantna jer je uključivala novu digitalnost,viralnost i influencere .
Naši su učenici također bili aktivno uključeni,te su kao i do sada imali priliku kroz chat pitati goste sve što ih zanima.
Naravno da je bilo jako puno pitanja(primjetili smo najviše za influencericu Niku Pavičić) svih prisutnih,a sve je snimano i izravnim screeningom na Youtube.
Veselimo se idućem EPtalksu!

8.05.2020.

Zoom videokonferencija europarlamentarcem Karlom Resslerom u kojoj
sudjeluju EPAS škole partneri:

epas-najava

6.05.2020.

 

Danas smo  sudjelovali je u virtualnom susretu između EPAS škola-Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, te Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb.
Teme su bile različite, od škole na daljinu, mature, provedbi projekata, održivog razvoja do položaja mladih.
Koliko  nam je bilo zanimljivo, da se suditi po tome da su dogovoreni novi susreti…

OBILJEŽAVANJE DANA EUROPE 08 05 2020

30.04.2020.

Naša je škola u sklopu Epas programa imala i niz obveza koje kao škola kandidat za titulu Škole Ambasadora EU Parlamenta mora i ispuniti.

Jedna od njih je bila i da Epas mentori seniori,te njihovi učenici, Epas juniori snime video koji će prezentirati samu školu i njene učenike u situaciji prisutne pandemije. Ovom prilikom angažirali su se učenici 1.razreda opće gimnazije sa svojom razrednicom Majom Milostić,prof.,koja je ujedno i Epas mentorica,te napravili zajednički video. Zadana tema je bila da se prikaže kako se kao Europljani zajedno borimo protiv Covida19, uz poruke koje su nam već svima dobro poznate #Ostani doma. Naši su učenici kroz kratki video ispričali svoje osobne priče kako je i u ovoj krizi izazvanoj Covidom, i izolaciji moguće pronaći svoj vlastiti svijet i kutak slobode. To može biti,kako su i sami učenici istaknuli,njihova karantena,ali ne i ontološka samoća,već  jedna bliskost njihova zajedništva i solidarnosti. Ovo je ujedno prikaz njihovog slobodnog,mladenačkog duha, i pozitivnog stava, te vedrog pogleda na nadamo se,blisku budućnost!

Video u prilogu:

SŠKBlato-video

23.04.2020.

Prošlog smo četvrtka 23.04.kao škola uključena u Epas program sudjelovali u još jednom zanimljivom EPtalksu.

Gosti su imali jako zanimljiva razmišljanja i komentare,ali i savjete za sve prisutne on-line sudionike kojih je bilo oko 250.

Zato ćemo i dalje biti prisutni na ovim zanimljivim video-susretima već ovog četvrtka.

 

22.04.2020.-Dan planete Zemlje

Učenici Srednje škole Blato u sklopu Epas programa sudjelovali su u videokonferenciji vezanoj uz Dan planeta Zemlje.
Škole koje sudjeluju u projektu EpasTogether,njihovi mentori i učenici škola, 22.4.2020. su predstavljali učeničke radove vezane uz Dan Zemlje.
Bilo je izloženih radova i na zajedničkom padletu https://padlet.com/ivanaopacak/mzb7yxftvcj3tsk3.
Radovi su uistinu bili kreativni i za svaku pohvalu od kvizova,tricidera,plakata,prezentacija,fotografija,videa…
Od učenika naše škole posebno su se istaknuli radovi Lore Lagundžije(1.g.),Ele Vlašić(3.g.) i Marijane Martinović(3.g.),te njihove prezentacije koje ovom prilikom i pohvaljujemo.
 Njihove samostalne radove možete pogledati u prilogu.

Dan planeta Zemlje 2020-Ela

Učenici naše škole u okviru EPAS programa osvrnuli su se na temu tricidera u Twin Spaceu:

“How Covid-19 changes our lives…”

Ovom prilikom junior ambasadori EPAS-a,bile su učenice 1.razreda gimnazije,koje su se u svojim osobnim promišljanjima konkretno osvrnule na zadanu temu.

Naše junior ambasadorice su : Ida Farac,Anja Sardelić,Lora Lagundžija,Mia Žaknić,Katarina Šeparović i Tamara Marinović.

Prilažemo njihova osobna promišljanja. 

Anja Ida Katarina Lora Mia Tamara

21.04.2020.

Ovog četvrtka, 23. travnja 2020., za vas organiziramo online razgovor #u4četvrtkom COVID-19: KRIZA KOJA JE SVE PROMIJENILA?, s početkom u 16 sati, u trajanju od jednog školskog sata.

O društvenim aspektima krize govorit će vam hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Valter Flego te dr. sc. Branko Ančić, predsjednik Hrvatskog sociološkog društva.

 COVID-19: KRIZA KOJA JE SVE PROMIJENILA?, ČETVRTAK, 23. TRAVNJA 2020., 16-16.45

GOVORE: TONINO PICULA (S&D), VALTER FLEGO (RENEW EUROPE) I DR SC. BRANKO ANČIĆ (HRVATSKO SOCIOLOŠKO DRUŠTVO)

15.04.2020.

Videokonferencija EPAS senior ambasadora mentora projekta EPASTogether, druga po redu ovakvog tipa,održana je 15.4.2020.g.
Srednja škola Blato i njezinaEPAS predstavnica, prof.Maja Milostić sa svojim je kolegicama iz škola partnera dogovorila daljnje aktivnosti i suradnju. 
 Cro EPAS Together projektni partneri ušli su u II. fazu projektne suradnje. Nakon što su predstavili svoje škole i projektne timove u TwinSpace-u, dogovorili su zajedničke aktivnosti za učenike (tijekom nastave na daljinu) te izradu i diseminaciju (zajedničkih) digitalnih obrazovnih materijala prema zadanim modulima EP-a i ciljevima programa Održiva Europa Foruma za slobodu odgoja. 
Dogovorili su se i zajedničke aktivnosti kojima će se obilježiti (Tje)Dan Europe i Dan eTwinninga čime će službeno završiti njihov rad na eTwinning projektu u ovoj školskoj godini.
 Isti će biti prijavljen za dobivanje nacionalne oznake kvalitete.

U ponedjeljak, 16.3.2020. imali smo video sastanak među školama partnerima  (Cro)EPAS Together projekta.

Naš domaćin je bila prof.Ivana Opačak iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.

Sudionici su bili svi projektni partneri, EPAS ambasadori i mentori:

Maja Milostić, SŠ Blato; Marija Brkić, SŠ Konjščina; Marina Džižić i Lucija Hranjec Seifert, VII.gimnazija Zagreb; Izabela Ivanović, Gimnazija Požega; Irena Dodigović Sovulj, SŠ Novska.

Online susret i ulazak u sobu sastanka bio je zakazan u terminu od 16-17:30 sati, a raspravljalo se o projektu,suradnje , diseminacije, ali prije svega o projektnim stranicama i uputama za sastavljanje istih, te razmjeni sadržaja unutar TwinSpacea.

Bilo je jako korisno, prema mišljenju projektnih partnera sudionika, ali i onih koji su se također pridružili tijekom online susreta iz drugih zemalja,te se oduševili samim projektom, a našim učenicima, junior ambasadorima EPAS-a,s obzirom na trenutnu situaciju pandemije u svijetu predložili smo vlastitu refleksiju i argumentaciju na temu tricidera u TwinSpaceu:        “How COVID-19 change our lives…”

EPAS-Srednja škola Blato

Srednja škola Blato i zajednički projekt EPAS Together!

Naša se škola može pohvaliti zajedničkim projektom koji trenutno obuhvaća nekoliko škola u RH:
VII.gimnaziju Zagreb; Ekonomsko-birotehničku školu Slavonski Brod; Gimnaziju Požega, Srednju školu Konjščina; Srednju školu Novska,te Srednju školu Blato.
Pored ovoga Srednja škola Blato planira i međužupanijsku suradnju, sa Školom za grafiku,dizajn i održivi razvoj Split.
Na stranicama naše škole moći ćete pratiti sva događnja,kao i na zajedničkoj platformi eTwinninga-EPAS Together!

Zajednički projekt (Cro) EPAS Together

8.03.2020.

Dan žena i ljudska prava-naše prezentacije

13.02.2020.

Škola ambasador

 

Najava događanja

Trenutno nema najavljenih događanja

Korisni linkovi