Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

TAKTNI MODUL – HIDRAULIKA I PNEUMATIKA

Učenici 3. razreda – smjer računalni tehničar, uspješno su savladali 18 vježbi (osnovni nivo-basic level) iz predmeta Pneumatika i Industrijska automatizacija. Radi se o osnovnom tečaju za stjecanje vještina pri rukovanju sa pneumatskom i elektro pneumatskom opremom njemačke firme „Festo“, jednog od vodećih proizvođača opreme i kompletnih industrijskih rješenja na tom području u svijetu, a koji je zapravo pedagoški standard za cijelu Europu. To znači da identične vježbe savladavaju učenici i prekvalifikanti u zemljama EU ( u školama koje posjeduju navedenu opremu i odgovarajuće kvalifikacije nastavnika), a  koji će u budućnosti obavljati djelatnosti kao računalni tehničari  ili mehatroničari. Napominjemo da se identične vježbe izrađuju i na nekim višim i visokim tehničkim školama u Hrvatskoj, tako da naši budući studenti odlaze na daljnji studij sa solidnim stečenim  pred znanjem iz ovog područja.

Svaka od 18 vježbi  predstavlja konstrukciju neke automatizirane radne naprave ( pr. štanca, stega za lijepljenje, linija za izradu naljepnica, pneumatska pjeskara…) i podrazumijeva savladavanje znanja iz pneumatike, elektropneumatike, upravljanja i regulacije, te  senzorike.

U svakoj generaciji naših učenika, nađu se oni koji su  zaineresirani za dodatna znanja iz ovog područja. I u prijašnjim generacijama bilo je sjajnih učenika, a u ovoj generaciji svojom željom za stjecanjem znanja iz ovog područja istakli su se učenici Andro i Filip Jungher, te Tomislav Pranjić.

U dodatnoj nastavi, neke od složenijih vježbi riješili su pomoću tzv. taktnog modula, uređaja koji je zapravo pneumatska programabilna jedinica (programator). Ovisno o načinu (izrađenoj shemi) spajanja cjevovoda, odnosno programiranju, mijenja se izlazna aktivnost izvršnih elemenata, kao što su cilindri ili pneumatski motori ( pr. naprava sa 3 cilindra – prvi cilindar drži izradak, drugi utiskuje žig, treći izbacuje izradak. Radnja se ponavlja sve do pritiska na tipku stop/reset.  Novim prespajanjem cjevovoda taktni modul će poslužiti za neku drugu napravu.

Taktni moduli primjenjuju se u automatiziranim linijama s više desetaka i stotina pneumatskih cilindara (pr. prehrambena i farmaceutska industrija….), sa  svrhom da  se izbjegne problem tzv. blokirajućeg signala, odnosno problema da jedan od prethodnih cilindara svojim djelovanjem na pripadajući senzor ne da aktivaciju slijedećeg po redu u predviđenom slijedu aktivnosti. Taktni modul otklanja taj problem, ali rukovanje s njime podrazumijeva stečena znanja na naprednom nivou.

Čestitamo učenicima koji su nakon nabavke nove moderne opreme za specijaliziranu učionicu hidraulike i pneumatike, izradili ovaj mali projekt.