Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Stota obljetnica rođenja akademika Ive Padovana

Danas 11.veljače 2022. godine navršava se 100 godina od rođenja akademika, prof.dr Ive Padovana, znanstvenika, sveučilišnog profesora, akademika i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, osnivača Lige za borbu protiv raka i središnjeg Instituta za tumore, jednog od utemeljitelja kliničke audiometrije.
Rodio se 11. veljače 1922. u Blatu na Korčuli, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1950. godine specijalizirao otorinolaringologiju. Od 1952. godine radio je u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica, a od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Usavršavao se na brojnim klinikama u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi i Rusiji.
Paraleno s ovo obljetnicom, u školskoj godini 2021-22., navršava se 100 godina od početka rada Srednje škole Blato. U prigodi ovih dviju obljetnica, na prijedlog Nastavničkog vijeća, i uz želju i suglasnost obitelji Padovan, pokrenut je postupak promjene imena Škole. Nakon završene procedure, Srednja škola Blato će s ponosom ponijeti ime ovog velikog i istaknutog Blaćanina.