Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

SIMULIRANO SUĐENJE

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, 7. ožujka u Zagrebu održana je 8. DRŽAVNA SMOTRA SIMULIRANIH SUĐENJA u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zgrebu na kojem je sudjelovala Srednja škola Blato. Na smotri je sudjelovalo 17 škola.

Predsjednik povjerenstva bio je Đuro Sessa dipl.iur. sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a tajnik Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ukratko, radilo se o građanskoj parnici, gdje tužitelj Vjekoslav Marić tuži Krešimira Ćirića, profesora tjelesnog odgoja, i gimnaziju jer je zbog njihove grube nemarnosti ozlijeđen na završnoj utakmici nogometnog prvenstva. Zanemarena prva ozljeda glave, dovela je do druge povrede s teškim posljedicama te zbog liječenja, fizičkih bolova i pretrpljenog straha tužitelj nije mogao završiti četvrti razred ni učiti za maturu. Četvrti razred i maturu položio je tek naknadno, godinu dana kasnije od svojih kolega i upisao fakultet. Tužitelj traži od tuženih da mu isplate iznos od 80.000 kuna zbog nanesene neimovinske štete.

Učenici su preuzeli uloge odvjetnika tužitelja,odvjetnika tuženog, odvjetnika gimnazije, tužitelja, tuženih, svjedoka, sudskog vještaka i pred sudkinjom Općinskog građanskog suda u Zagrebu gospođom Ivanom Galić, u dvije simulacije suđenja pokušali dokazati odgovornost profesora i škole,( što su teško dakazali ali su se hrabro borili i produžili parnicuda nad savjetnik nije prekinuo ne znamo koli bi bio ishod). U drugoj parnici smo samouvjereno i bez problema veoma stručno dokazali da trener i gimnazija nisu krivi za nanesenu štetu učeniku Vjekoslavu Mariću. Protivnici u prvom krugu bila nam je Medicinska škola iz Varaždina a u drugom Srednja škola u Maruševca s pravom javnosti. Sudkinja je naše učenike posebno pohvalila zbog izuzetne uvjerljivosti i dobre pripreme te poznavanja zakona i pravne terminologije.

U pripremama nam je sa svojim stručnim savjetima pomogao predsjednik Prekršajnog suda u Blatu gospodin Boris Dragičević, kojem posebno zahvaljujemo.

I na kraju čestitke mentorici Jakici Dragičević i našim učenicima: Ines Boroe, Mirjani Bosnić, Antoniji Bosnić, Petru Bačiću, Nikolini Šeparović; Eli Lozica , Niki Depolu , Marku Žuveli i Jerku Žanetiću na uloženom radu i entuzijazmu i odličnoj prezentiraji naše škole na Državnoj smotri simuliranih suđenja.