Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Rad učeničke zadruge “Iz bajula” u 2018./2019. školskoj godini

Naša učenička zadruga je na prošlogodišnjoj Županijskoj smotri u svibnju osvojila 1. mjesto i predstavljali našu Županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima u rujnu 2018.
U rujnu smo sudjelovali i na manifestaciji Dani Kopile u organizaciji turističke zajednice Općine Blato gdje smo pripremali tradicionalnu hranu iz naše brošure o samoniklom jestivom bilju kojom smo i osvojili prvo mjesto na Županijskoj smotri.
U listopadu 2018. smo već tradicionalno pripremali lumblije i sudjelovali na izložbi i degustaciji lumblija u organizaciji TZ Blato.
Za potrebe naše škole izrađujemo svake godine božićne čestitke koje onda šaljemo školskim poslovnim partnerima. Čestitke uvijek izrađujemo zajedno s štićenicima Doma za stare i nemoćne Blato, te na taj način senzibiliziramo zadrugare prema osobama s posebnim potrebama.
Za Uskršnji sajam TZ Općine Blato u travnju 2019. izrađivali smo zečeve od vune, njih tridesetak i na sajmu ih sve prodali.
Za naš glavni proizvod ove godine izradili smo kozmetičku liniju Beauty by bajul, piling, balzam za usne i osvježavajuću vodicu za lice.

Cilj nam je bio proizvesti što kvalitetniji, zdraviji, prirodniji proizvod za njegu usana i osvježenje lica. Koristili smo samo prirodne sastojke. Danas je u svijetu prisutna velika uporaba kemijskih i umjetnih sastojaka. Često kupujemo kozmetičke proizvode poznatih imena koje skupo plaćamo, ali nismo zadovoljni učinkom. Istraživanjem po internetu zaključili da mi sami možemo vrlo jednostavno, koristeći prirodne sastojke napraviti neke proizvode za njegu lica i usana koji nam daju zadovoljavajući učinak. Osim što su napravljeni od prirodnih sastojaka mnogo su jeftiniji od umjetnih kozmetičkih proizvoda.
Živimo u podneblju gdje puše vrlo hladan i suh sjeverni vjetar bura, a ljeti je jako vruće, što dovodi do isušivanja kože. Zato je neophodno imati dobru hidratizaciju za lice i usne.
Izrada:
Došli smo do zaključka da je piling najbolje napraviti od meda i šećera ; to su potpuno prirodni sastojci koji pomažu pri hidratizaciji kože i skidanju mrtvih kožnih stanica.
Za proizvodnju balzama za usne koristili smo:
kokosovo ulje („super hrana“) jer ima kombinaciju masnih kiselina koje imaju duboke i pozitivne učinke na usne,
karite maslac koji je bogat vitaminima A i E i služi za regeneraciju kože (antiageing efekt) i
pčelinji vosak koji je ujedno i ljekovit melem. Vosak pčele rade da bi zaštitile mlade i košnicu . Pripravci koji u sebi imaju pčelinji vosak ostavljaju na koži i usnama lagani zaštitni sloj koji sprječava isušivanje.
Za hidrataciju lica napravili smo osvježavajuću vodicu od destilirane vode i latica domaćih ruža iz našeg vrta .
Sve naše proizvode pakirali smo u odgovarajuću ambalažu koju smo nabavili putem interneta, a odgovarajuće etikete (deklaracije) smo izradili sami. Sirovine za naše proizvode smo nabavili od hrvatskih privatnih proizvođača.
U školi smo napravili mali laboratorij u kojem smo sirovine sjedinili u naše proizvode:
1. piling za usne
2. balzam za usne
3. osvježavajuća vodica
Vodili smo računa o higijenskim uvjetima proizvodnje te smo u tu svrhu koristili zaštitne rukavice,zaštitne ogrtače i naočale, a ambalažu smo dezinficirali tekućim sredstvom za dezinfekciju.