Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Preminuo prof.dr.sc.Nikola Mirošević

Preminuo je prof. dr. sc. Nikola Mirošević, čovjek koji je utemeljio modernu hrvatsku znanost o vinu. Prof.dr. Nikola Mirošević, rodio se u Blatu na Korčuli , 28. XII. 1943. godine, diplomirao 1968. i doktorirao 1986. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti profesor kolegija iz vinogradarstva (ampelografija). Inicijator i nositelj programa obnove vinogradarsko-vinarskoga pokušališta Jazbina u sastavu Fakulteta. Sam ili u koautorstvu objavio oko 160 znanstvenih i stručnih radova, sveučilišne udžbenike Vinogradarstvo (1993), Mehanizacija u voćarstvu i vinogradarstvu (1995., s J. Barčić i suradnicima). Od 1987. do 2003. godine bio je predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Nikola Mirošević autor je dvije vjerojatno najznačajnije hrvatske knjige o vinogradarstvu. Radi se o Ampelografskom atlasu Hrvatske i o Atlasu hrvatskog vinarstva i vinogradarstva. Bez poznavanje te dvije veoma opsežne knjige, nemoguće je razumjeti povijest i suvremenost hrvatske vinske industrije.
Profesor Mirošević napisao je i niz vrijednih monografija o važnim hrvatskim vinogorjima i sortama, kao i više od 160 znanstvenih radova.
Objavio je 6 monografija o čuvenim hrvatskim vinima. O Dingaču i Pošipu, Graševini i Tramincu, Grku i Žlahtini. Kao konzultant, Nikola Mirošević osmislio je projekt Korlat, koji se pretvorio u jedan od najuspješniji hrvatski brendova crnih vina.
Svi njegovi tekstovi, prožeti su pripadnosti zemlji, Domovini, otoku Korčuli i rodnom Blatu.
2009. godine dodijeljena mu je nagrada Zlatni grb Općine Blato za životno djelo.
Opraštajući se od velikog čovjeka, prijatelja i podupiratelja naše Škole, kako bih drugačije nego s jednom od naših prepiski o Majci zelji:
“Duboko uronjen u zelenilo iskonskih trsova, pun oćuti majke prirode, nisam shvaćao što se događa. No ona je jasno poručila. Tu sam. Savila sam gnijezdo, a ti vrlo dobro znaš što „gnijezdo“ znači. I bio sam oboren treptućim dahom prirode…….”
Uz izraze suosjećanja njegovoj Mari i obitelji Mirošević, neka mu Svevišnji udjeli mir i spokoj.
Adijo prijatelju!
Ravnatelj
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba
Prikaži analitiku i oglase
Promoviraj objavu
Sve reakcije:

15