Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

POSJET SABORU I KUĆI EUROPE

Posjet Hrvatskom saboru i Kući Europe učenika 4 razreda gimnazije i 4 razreda računalni tehničar, Zagreb 19.ožujka 2015. god.

Ove školske godine smo naše male glavice, u okviru predmeta Politika i gospodarstvo, punili pojmovima o osnovnim političkim temama i političkim institucijama države, pa smo neke od njih odlučili i posjetiti.

Krenuli smo s prof. Majom Milostić nagibnim vlakom iz Splita i zamislite putovali tako brzo da smo za 7 sati stigli u Zagreb. Posjeta je počela razgledavanjem Kuće Europe, informacijskog centra Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U njoj smo imali omogućen slobodan pristup svim odgovorima na pitanja vezana za EU. Slušali smo o važnosti ulaska Republike Hrvatske u EU, mogućnostima koje ona pruža građanima RH, a posebno nama mladima, budućim akademskim građanima. Postavljali smo pitanja o svim segmentima koje su nas zanimali i na naše iznenađenje dobivali vrlo konkretne odgovore.

Nakon posjete Kući Europe, slijedilo je teže putovanje i uspon na Markov trg, na najviši zakonodavni, sudbeni i izvršni brežuljak Lijepe naše. Konačno smo i nogom stupili pred naš parlament, najviše je predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj i nositelj je zakonodavne vlasti.

O domu demokracije u kojoj građani biraju svoje predstavnike koji ih zastupaju u donošenju svih zakonodavnih okvira života kao i povijesnih odluka poput Odluke o osamostaljenju RH i pristupanju RH Europskoj uniji.

Dočekali su nas naši domaćini, zastupnica Đurđica Plančić (SDP) i Branko Bačić (HDZ). O načinu rada i ustrojstvu kratko smo upoznati kroz Poslovnik o radu Sabora, kao i činjenicu da je Sabor Republike Hrvatske najviše zakonodavno i predstavničko tijelo koje donosi zakone, razmatra sva važna pitanja unutarnje i vanjske politike, nadzire rad Vlade i krovno je demokratsko tijelo Republike Hrvatske.

Prvi višestranački i demokratski izabrani Hrvatski sabor konstituiran je 30.svibnja 1990.godine.

Kroz razgledavanje, uz pratnju i pomoć naših domaćina, imali smo priliku prošetati Saborom, brojnim dvoranama (Ante Starčevića, Janka Draškovića, Stjepana Radića, Ivana Kukuljevića), te nam se ukazala prilika i postavljati pitanja nekim zastupnicima. Toplo su nas primili i odgovarali na naša pitanja (npr.o bušenju nafte u Jadranu), te nas na kraju poveli na galeriju za građane u Velikoj vijećnici ili Sabornici.

S obzirom da je u tijeku bila plenarna sjednica,učenici su mogli uživo slušati zastupnike i njihova izlaganja.

Na izlazu bilo je prilika za dodatne susrete(Josip Leko, predsjednik Sabora) i fotografiranja sa zastupnicima.

U prilogu možete pogledati naše fotografije iz Kuće Europe i Hrvatskog sabora.

11081599_448674138618237_643270536_n 11082911_448674125284905_196889135_n OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA