Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

POSJET HIDROELEKTRANI „DUBROVNIK“ – DOJMOVI.

U sklopu naših stručnih obrazovanja obišli smo hidroelektranu „Dubrovnik“. Posjet hidroelektrani tradicionalan je stručni izlet za učenike tehničkih smjerova srednje škole „Blato“ i provodi se već dugi niz godina. Ponajprije se želimo zahvaliti inženjeru Teu Sekondu, te kompletnom osoblju hidroelektrane na njihovom gostoprimstvu. Oni su uistinu učinili ovaj obilazak podjednako zanimljivim i poučnim. Također se želimo zahvaliti i profesoru Nikoli Curaću, što nam je omogućio ovo iskustvo.

Dobili smo iznimnu priliku zaviriti u podzemlje te uistinu kompleksne građevine, u kojoj se nalazi sustav koji, između ostalog, opskrbljuje cijelu županiju električnom energijom.

Hidroelektrana se nalazi u Platu, u Župi dubrovačkoj. Naš domaćin, nas je upoznao o povijesti hidroelektrane. Hidroelektrana je u pogonu od 1965., što znači da iza sebe ima više od 50 godina neprekidnog rada (uključujući i vrijeme Domovinskog rata). U uvodnom dijelu obilaska saznali smo osnovne energetske i strojarske podatke o samoj hidroelektrani. Pristupnim tunelom došli smo do podzemne strojarnice u kojoj smo vidjeli proizvodne agregate te turbine. Na nas je to ostavilo snažan dojam jer su to najveći strojevi koje smo do sada imali prilike vidjeti. No, najzanimljiviji dio čitavog obilaska bila je kontrolna soba. Tu smo već donekle bili na „svom terenu“ , s obzirom na broj računala, te sustav upravljanja. Ipak smo brzo uvidjeli da imamo još mnogo za naučiti o jednom takvom sustavu, te da smo zapravo tek na početku. U kontrolnoj sobi susreli smo još tri inženjera koji rade smjene od nevjerojatnih dvanaest sati pazeći da je sve pod kontrolom. Naš domaćin objasnio nam je planove za izgradnju druge faze sa još dva agregata. Izgradnjom druge faze njihova snaga odgovarat će količini raspoložive vode.

Ove smo godine učili o hidroelektranama na školskim predavanjima,  no vidjeti jednu uživo bilo je impresivno iskustvo. Mišljenja smo da su hidroelektrane, s obzirom na ekološku i ekonomsku sliku, uistinu veliki hrvatski potencijal.

 

Učenici četvrtog razreda računalnih tehničara i trećeg razreda elektro usmjerenja.