Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Naše lumblije

lumblija03_11_2014Svake godine uoči blagdana Svih sveti u Blatu se tradicionalno priprema svima dobro poznata lumblija. Lumblija je kolač koji je potekao upravo iz Blata, a sama priča o lumbliji seže daleko u 19. stoljeće, točnije u vrijeme francuske vladavine na otoku Korčuli što nam otkriva i naziv ove delicije. Odgovor na pitanje zašto se lumblije pripremaju upravo u ovo doba godine kada se sjećamo svojih najmilijih otkriva nam priča koja govori o ljubavi između francuskog vojnika koji je bio pekar i mlade Blajke. Među njima se rodila ljubav koja je morala biti prekinuta. Nakon devet godina Napleonove vladavine otok prelazi u ruke Engleza i francuska vojska napušta otok. Odlaskom francuske vojske s otoka , odlazi i taj vojnik i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući n’ublie što u prijevodi znači ne zaboravi. Te riječi njoj su zvučale kao lumblija i tako se taj kolač priprema svake godine, a u sebi nosi snažnu poruku, poruku da ne zaboravljamo svoje najmilije.

Svake godine u Blatu, u spomen na ovu predivnu legendu, ali i očuvanje blatske tradicije i običaja te ususret blagdana Svih Svetih , održava se na mjesnoj plokati izložba, blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripremaju učenici Srednje škole Blato, pod vodstvom svojih profesora Jakice Dragičević, Borke Petković. Dubravke Cetinić , Tončice Farac ,Ivana Biško i Petrana Dovijanić.

Tako su se i ove godine 24. listopada u poslijepodnevnim satima u prostorijama škole okupili učenici i zajedno sa svojim nastavnicima pripremali ovu prekrasnu deliciju. Sudjelovalo je 9 grupa iz nekoliko odjeljenja. Svaka grupa radila je po svom receptu kojeg su donijeli od svojih baka ili mama, ali svaki od njih sadrži one osnovne sastojke koje lumblija mora sadržavati, ali isto tako svaki ima neki mali detalj koji će razlikovati jednu lumbliju od druge, ali u toj mjeri da neće znatno promijeniti okus lumblije. U školi je vladala vrlo ugodna atmosfera , 40-tak mladih i njihovih nastavnika svi s istim ciljem da njihova lumblija bude najukusnija, ali i da se ta lijepa tradicija i dalje očuva. Pripremljeno tijesto učenici su ponijeli svojim kućama da ga ispeku i pripreme za degustaciju.

U nedjelju, 26. listopada ponovno su se okupili ti isti učenici i na mjesnoj plokati ispred župne župne crkve pripremili i ukrasili stolove na kojima će predstaviti svoje lumblije. Nakon pozdravnih riječi i zajedničke molitve dekan don Nikola Berišić je u nazočnosti  vjernika, blatskih srednjoškolaca, njihovih profesora i roditelja zahvalio učenicima i njihovim voditeljima na promicanju i očuvanju tradicionalnih i izvornih blatskih običaja. Nakon blagoslova  lumblija slijedila je degustacija. Kada su se mještani razišli, učenici su posremili stolove i otišli svojim kućama ponosni što su bili dio ovog projekta i što su svoj rad podijelili sa svojim mještanima i poručili im da se najmiliji nikad ne zaboravljaju jer ostaju u sjećanju, što lumblija svjedoči već cijelo stoljeće. Također moramo istaknuti da su učenici naše škole pravili Mantalu i Kotonjatu.

U ponedjeljak 27.listopada i utorak 28. listopada učenici su sa svojim nastavnicima obišli Dom za starije osobe u Blatu i Dom za starije osobe Marije Propetog Isusa Petković u Blatu i štićenicima odnijeli nekoliko lumblija na degustaciju.