Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

LiDraNo 2022. – državna smotra

Gvera prin leve , literarni rad učenika prvoga razreda gimnazije Petra Šeparovića,  pozvan je prema odluci članova prosudbenoga povjerenstva, između 20 odabranih radova , na Državnu smotru koja će se održati od 25. do 29. travnja 2022. Rad će biti objavljen u zborniku literarnih i novinarskih radova učenika osnovnih i srednjih škola za 2022. godinu, te  u knjižici projekta „Rič na riječ“ povodom stote obljetnice naše škole.

Čestitamo Petru i mentorici prof.Jadranki Žuveli.

GVERA PRIN LEVE

Jedan dan igra san na mobitelu ratne igrice prin obida . Nisan se ozva  kad su me zvali na obid. Dida sede ku mene i pita me o igrici, a ja nervozan jer ću izgubi:

“Ma što tin znaš o ratnin igricama?”

“Kako ne znan? Oli ti nisan pripovidi kako me susid barba Franko uputi u levu  i gveru?”

Bi bi mu najradje reka da me ne zanima, ali kad san već izgubi u igrici, neka pripovida.

Doša je dan kad ću “poć pod levu”. Barba Franko mi je reka za večerun da ćemo obać bunkere po vali i da ćemo ih osvajat i fundat, reka je da će nać bokun puški iz broda Marije što su ga fundali saveznici u gveri.

Iza obida san doša do njega, senja pušku i pita ćemo s ovin fatigat.

“Ha normalno, sinko moj, a nisan ti reka da su s menun u ratu bili mlaji od tebe, a još su bili bombaši.”

U ruci san mora imat bokun bašice da bi moga gadjat i bombardirat, a “bunkeri” su bili bor, meja, ma sve kolo nas bilo je puno “neprijateji”. Kad smo već to sve “zauzeli “,došli  smo blizu kuće , bila je lipa ura i pita je život bokun spize, senja san tetu:

“Ostij se tega, dodji izist slanih i kruha!”

Otpahja san do nje i poče ist, ali me senja barba Franko i ni bi zadovojan mojin potezun jer smo još bili u gveri, još nismo sve bunkere osvojili. Doša je do mene i vrga me u handuć s kozun, a tamo ni baš lipo vonjalo i po govnima i onemu što se u handuć vrživalo.

Nakon ure me mola i reka da je ovo bila prava gvera, bi bi izgubi glavu, ali budući je bilo prvi put, oprosti mi je. Reka je da san pasa levu, ali va još vježbat da budin borac.”

Iznenadila me didina priča i dobota san bi jeloz na njegovu levu, ali san zakjuči da svako vrime ima svoj način leve  prin gvere i nastavi igrat igricu na mobitelu.

 

Leva = novačenje

Gvera  = rat

Fundati = potopiti

Senjati = ugledati

Meja = međa

Bokun = komad

Bašica = kamena ploča

Pita je život bokun spize = ogladnjeti

Otpahjati = otrčati

Handuć = svinjac

Vrživati = bacati

Molati = pustiti, osloboditi

Pasati = položiti, proći

Jeloz = zavidan

Petar Šeparović, 1.g.