Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

KAKO SMO SUDILI I BILI SUĐENI!

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva prosvjete znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske, 11. ožujka 2017. godine u Zagrebu održana je 10. DRŽAVNA SMOTRA SIMULIRANIH SUĐENJA u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja u prostorijama Općinskog suda u Novom Zagrebu na kojem je sudjelovala, kao i prethodnih pet godina, Srednja škola Blato.

Simulacije suđenja zahtijevaju od učenika da koriste vještine razmišljanja više razine.  Kako se smotra realizira na sudu pred ”pravim” sucima i sutkinjama, učenici su još više motivirani da naporno rade i istaknu se kvalitetom.

Ciljevi:

  1. Pružiti potporu razvijanju samopouzdanja, sigurnog nastupa, vještine govorenja, kritičkog razmišljanja i timskog rada te poboljšanju osnovnih vještina čitanja, pisanja, govorenja, raščlanjivanja i zaključivanja te komunikacijskih vještina slušanja i suradnje.
  2. Učenicima omogućiti bolje razumijevanje pravosudnog sustava – od pravila za izvođenje dokaza do ponašanja u sudnici. To pridonosi povećanju njihove svijesti o važnosti prava u demokratskom društvu i povećava razumijevanje temeljnih prava kojima raspolažu hrvatski učenici na osnovi hrvatskog Ustava.
  3. Osigurati praktično iskustvo izvan sudnice i u sudnici na osnovi kojeg će učenici učiti o pravu, društvu i sebi samima. Učenicima omogućiti razmišljanje o tome kako društvo rješava sporove i ocjenjuje pravičnost donesenih odluka.

 

Na ovogodišnjoj smotri je sudjelovalo 20 srednjih škola iz cijele Hrvatske. Predsjednik Državnog  povjerenstva za provedbu Smotre simuliranog suđenja bio je Marin Mrčela, dipl. iur. sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te tajnik Tomislav Ogrinšak i Nevenka Lončarić Jelačić, viši savjetnici za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ovogodišnji sudski predmet bila je građanska parnica za naknadu štete i uznemirivanja.

U prvom krugu suđenja, učenici naše školi preuzeli su ulogu obrane tuženog Darinka Počkaja, čiji je pas Garo optužen da svojim lajanjem uznemirava tužiteljicu Vjekoslavu Tomić. Tužitelji Vjekoslave Tomić bili su učenici Medicinske škole iz Varaždina. Naši učenici iskoristili su sve zakonske mogućnosti da dokažu da  Vjekoslava Tomić namjerno izaziva psa Garu te da zato on laje. Iako je u ovom slučaju zakon (nalaz vještaka koji je potvrdio da lajanje psa prelazi zakonsku granicu buke) bio na strani gospođe Vjekoslave, naši učenici su dobili pohvale od strane sutkinje za trud te pokušaj odbacivanja tužbe u korist Darinka Počkaja.

U drugom krugu suđenja naši učenici su bili na strani Vjekoslave Tomić. S lakoćom i puno pravnog znanja su pred sudom dokazali da nitko sa svoje nekretnine ne smije nikoga uznemiravati pa tako ni pas Garo. Pas Garo je morao biti premješten.  Obranu Darinka Počkaja iznijeli su učenici Srednje škole na Maruševcu Iz Zagreba.

Trebamo istaknuti kako su naši učenici, za oba kruga suđenja, dobili pohvale od strane sutkinje zbog izuzetne uvjerljivosti i dobre pripreme te poznavanja zakona i pravne terminologije.

I na kraju čestitke mentoricama Jakici Dragičević i Mariji Sardelić te našim učenicima: Ana Milat, Jakica Žaknić (4.g.), Petar Bačić, Danijel Bajat, Ante Gavranić, Ivana Šeparović (3.g.), i Toni Lucin (2.g.), koji su odlično predstavljali našu školu i uložili puno rada i entuzijazma da i ovaj put  budemo za svaku pohvalu na DRŽAVNOJ SMOTRI SIMULIRANIH SUĐENJA.