Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Festival tolerancije u našoj školi

Učenici 3. razreda gimnazije naše škole, sudjelovali su na online izdanju edukacijskog programa Festivala tolerancije na temu:

Film i diskusija:
integracija izbjeglica
U diskusiji su sudjelovali predavači:
Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice, azilantica iz Sirije (17 godina) i Monika Čavlović, savjetnica Pučke pravobraniteljice.Učenici su prethodno diskusiji i edukaciji u školi odgledali kratki film u kojem su upoznali dječaka iz Irana koji je dobio azil u Hrvatskoj. Film je bio  dostupan na Vimeo kanalu Festivala tolerancije i na digitalnoj edukativnoj platformi Festivala – Dijalogija (trajanje filma: 23’, poveznica za pristupanje filmu bila je  poslana nakon prijave škole za sudjelovanje kako bi učenicima mogao biti prikazan sukladno njihovom rasporedu). Film je s njihovom nastavnicom  također odgledan u školi. Nakon filma, učenicima je poslana i poveznica za anketu na odslušanu temu.
Naši su učenici pokazali dosta velik interes za ovako ozbiljnu temu, pa su na kraju imali i mogućnost postavljanja pitanja. Jedno od njih je postavio i učenik Marko Curać, a bilo je vezano za kvalitetu prihvatnih kampova za izbjeglice. Na kraju smo zaključili  da u našoj sredini i školi i sami imamo učenike izbjeglice koji su u procesu integracije, te za sada u socijalno-jezičnom smislu vidimo pozitivnu stranu i odnose.

Naše prvo sudjelovanje na Festivalu tolerancije, Dijalogiji i edukativnoj platformi, bilo je korisno i lijepo iskustvo, te se nadamo u budućnosti novim pozivnicama na iste koje će dodatno produbiti važnost ovakvih društvenih tema, te dodatno senzibilizirati naše učenike u međuljudskim odnosima, potaknuti ih na dodatna razmišljanja i dijaloge.

Festival tolerancije jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja bogatim programom, filmskim projekcijama, obrazovnim i filmskim radionicama, diskusijama, koncertima, tematskim izložbama i street art programima angažirano vrši edukaciju o holokaustu te jasno progovara o društvenim problemima današnjice, promičući kulturu nenasilja i demokracije, tolerancije i inkluzije.

Edukacija mladih prepoznata je kao ključan segment razvoja demokratskog društva, posebice u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja
među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi. Na edukacijskim programima dosad je sudjelovalo preko 45.000 učenika.

Nit vodilja stvaranja online platforme naziva Dijalogija: pričajmo o tome bila je želja da već dobro poznate i prihvaćene programe posvećene edukaciji o holokaustu, integraciji osoba s invaliditetom, integraciji izbjeglica, integraciji Roma, te suzbijanju međuvršnjačkog nasilja prilagodimo novim uvjetima te da se profesorima osigura kvalitetan, inovativan, uvijek dostupan materijal s provjerenim informacijama kojeg mogu koristiti u svojoj nastavi.

Sadržaj platforme bit će stalno ažuriran novim materijalima (filmovi, didaktički materijali, kvizovi, korisne poveznice, arhivski materijal Festivala tolerancije) te se nadamo da će bit prepoznat kao referentna točka za profesore, ravnatelje i učenike za učenje o toleranciji.