Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

2021. godina, velika godina za našu školu – stota obljetnica Srednje škole Blato.

Ovim kratkim povijesnim osvrtom u „novom normalnom“, otpočinjemo obilježavanje naše velike obljetnice: 100 godina od prvih otvorenih vrata Srednje škole Blato. U ime današnjih učenika, kolega profesora, radnika škole, želim se zahvaliti svim bivšim ravnateljima, voditeljima, nastavnicima, profesorima, učiteljima Srednje škole Blato, koji su svojim znanjem, iskustvom, odgojem i postojanjem, odgojili i obrazovali niz generacija, koje su nosile, nose i nosit će Blato i otok Korčulu. U ime današnjih učenika, pozdravljam sve bivše živuće učenike, uz nadu da im je njihovo školovanje u ovim klupama ostalo u lijepom sjećanju.

Jedanaestog listopada 1921. g., građanska škola je po prvi put učenicima otvorila svoja vrata i tako utemeljila organizirano srednjoškolsko obrazovanje na području Blata. Taj je događaj u ime Osnovne škole pozdravio nadučitelj Marin Batistić. Prvi upravitelj građanske škole bio je Antun Radić, te uz njega učitelj Nikola Raško. U prvi razred bilo je upisano 40 muške i 20 ženske djece. Otvaranjem građanske škole dana je značajna potpora roditeljima u Blatu za daljnje obrazovanje njihove djece i njihovo ostajanje u obiteljskom domu.

Godine 1931. upraviteljem građanske škole postaje Pavao Batistić, a pored njega spominju se učitelji: dr. Ante Franulović, koji predaje higijenu u sva četiri razreda, Drago Bačić koji predaje pjevanje, Katica Kalođera-Dešpalj, koja predaje ručni rad.

Građanska škola kontinuirano radi sve do 31. prosinca 1944. g. Drugog siječnja 1945. g. prelazi u nižu gimnaziju koja djeluje sve do 1955. g. Te godine po prvi put u Blatu upisuje se generacija škole učenika u privredi (popularni ŠUP), čiji su kadrovi i danas nositelji proizvodne djelatnosti u Blatu i na otoku. Reformom srednjoškolskog obrazovanja sedamdesetih godina ŠUP mijenja svoj naziv u Opću srednju školu i Školu usmjerenog obrazovanja s pripremnim (dvogodišnjim) i završnim  (jednogodišnjim i dvogodišnjim) stupnjem obrazovanja. Tih godina škola djeluje kao pedagoška jedinica Centra za usmjereno obrazovanje Korčula. Školske godine 1970/71. u blatsku školu upisuje se prva generacija gimnazijalaca. Gimnazija kontinuirano djeluje sve do 1978. g, kada se ukida reformom obrazovnog sustava u Hrvatskoj.  U pauzi do ponovnog vraćanja gimnazije 1992. g. u našoj školi upisuju se učenici u proizvodnim, ekonomskim, upravno-pravnim, kulturološkim i pedagoškim zanimanjima. 1988. g. uvodi se kulturološki program koji je vrlo sličan današnjoj  Općoj gimnaziji, te se tako stječu uvjeti da se, nakon reforme srednjoškolskog obrazovanja u samostalnoj Republici Hrvatskoj 1992. g. ukine Centar za  usmjereno obrazovanje  Korčula i formira Srednja škola Blato, koja prva na otoku dobiva program Opće gimnazije.

Izgradnja školske zgrade započela je davne 1930. godine, a završena je 1938. g. Zgrada je renovirana 1971. godine, a 11. rujna 2001.g. otpočela je rekonstrukcija krova školske zgrade, što obuhvaća postavljanje gornje betonske ploče (površine 1100 metara četvornih)  i kosog betonskog krova.

„Učitelji su ti koji sebe koriste kao mostove, pozivajući svoje učenike da prijeđu preko njih, zatim, pomažući im prijeći, radosno onemoćaju, hrabreći ih da sami sagrade takve mostove.“