Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

11. DRŽAVNA SMOTRA SIMULIRANIH SUĐENJA

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske 10. ožujka 2018. godine u Zagrebu održana je 11. DRŽAVNA SMOTRA SIMULIRANIH SUĐENJA u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, u prostorijama Općinskog suda u Novom Zagrebu, na kojem je sudjelovala kao i prethodnih, 7 godina Srednja škola Blato.

Simulacije suđenja  zahtijevaju od učenika  korištenje vještina razmišljanja više razine, kao i dubinsku analizu činjenica, koje učenici  razvijaju jer su aktivno uključeni u simulacije. Kulminacija simulacije često podrazumijeva publiku, što motivira učenike da naporno rade i istaknu se kvalitetom.

Ciljevi

  1. Pružiti potporu razvijanju samopouzdanja, sigurnog nastupa, vještine govorenja, kritičkog razmišljanja i timskog rada te poboljšanju osnovnih vještina čitanja, pisanja, govorenja, raščlanjivanja i zaključivanja te komunikacijskih vještina slušanja i suradnje.
  2. Učenicima omogućiti bolje razumijevanje pravosudnog sustava – od pravila za izvođenje dokaza do ponašanja u sudnici. To pridonosi povećanju njihove svijesti o važnosti prava u demokratskom društvu i povećava razumijevanje temeljnih prava kojima raspolažu hrvatski učenici na osnovi hrvatskog Ustava.
  3. Osigurati praktično iskustvo izvan sudnice i u sudnici na osnovi kojeg će učenici učiti o pravu, društvu i sebi samima. Učenicima omogućiti razmišljanje o tome kako društvo rješava sporove i ocjenjuje pravičnost donesenih odluka.

 

Na smotri su sudjelovale 22 srednje škola iz cijele Hrvatske. Predsjednik Državnog  povjerenstva za provedbu Smotre simuliranog suđenja bio je Marin Mrčela dipl. iur. sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a tajnik Tomislav Ogrinšak i Nevenka Lončarić Jelačić, viši savjetnici za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ovogodišnji sudski predmet: Županijsko državno odvjetništvo protiv Andreje RoganKaznena prijava u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva.

Opis slučaja: Protiv Andreje Rogan  samohrane majke koja je u noći 7. kolovoza 2008. oko 2.30 sati u Zagrebu, u gradskom parku, sjedeći na klupi s Vladom Kolarom, s kojim je razgovarala o njihovoj dvogodišnjoj emotivnoj vezi koja je bila pred raspadom i koju je htjela prekinuti, čemu se Vlado Kolar opirao i molio je da vezu nastave,  u započetoj prepirci, u jednom trenutku iz ruksaka izvadila kuhinjski nož dužine oštrice 12 cm,  u cilju da Vladu Kolara usmrti, snažno zamahnula nožem i ubola ga u predjelu desne strane prsnog koša, nanijevši mu ubodnu ranu s prednje desne strane prsnog koša s ubodnim otvorom desno uz prsnu kost veličine 1,5 cm s posljedičnim krvarenjem u prsište, što je teška povreda  i po život opasna ozljeda koja, zbog učinkovite liječničke intervencije, nije završila smrtnim ishodom. Pa je time počinila kazneno djelo protiv života i tijela – ubojstvom u pokušaju – opisano i kažnjivo po čl. 90 u svezi čl. 33 st. 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

 

U prvom krugu suđenja u kojoj su učenici naše školi preuzeli ulogu obrane tužene Andreje Rogan da je nakon burne ljubavne veze s nožem ubola Vladu Kolara i zadala ranu po život opasnu.

Branitelji  oštećenog  Vlade Kolara bili  su učenici Medicinske škole iz Varaždina.

Naši učenici su bez problema na temelju brojnih  činjenica i dokaza s lakoćom oslobodili okrivljenu.

U drugom krugu suđenja naši učenici su bili na strani oštećenog Vlade Kolara. Na strani obrane bili su učenici gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba.

Suci su naše učenike pohvalili zbog izuzetne uvjerljivosti i dobre pripreme te poznavanja zakona i pravne terminologije. Također smo sve zakonske mogućnosti upotrijebili da pokušamo dokazati da je do ozljede došlo namjerno. Nismo dokazali namjeru ali nam je sudac rekao da je optužnica  da se Andreji Rogan sudi za nanošenje teških fizičkih ozljeda da bismo je osudili. ( naravno mi nismo mogli izmjeniti već zadanu optužnicu).

 

I na kraju čestitke mentoricama Jakici Dragičević i Mariji Sardelić te našim učenicama i učenicima: Ivanu Maškoviću, Toniju Lucinu, Mariji Borovini, Juliji Žanteić, Mihaeli Šeparović, Ani Tomić i Antoniji Farčić (učenicima i učenicama 3. razreda gimnazije), koji su odlično predstavljali našu školu, uložili puno rada i entuzijazma, da i ovaj put naša škola  bude za svaku pohvalu na DRŽAVNOJ SMOTRI SIMULIRANIH SUĐENJA .