Blato Korčula

SREDNJA ŠKOLA „IVO PADOVAN” BLATO

Ploča na pročelju Srednje škole Blato
Cheap IWC Replica Watchesrolex replica watches perfect replica watches cheap prom dresses rolex fake watchesBackless Lace Wedding Dresses

Ruksak pun kulture

Kulturno obrazovanje od velike je važnosti za razvoj kreativnosti i inovativnih vještina koje znanstvenici i novija istraživanja ljudi dovode u blisku vezu s rješavanjem problematike i u predmetima prirodnih znanosti. Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi jedinstven je umjetničkoedukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje. Program Ruksak (pun) kulture omogućuje dostupnost umjetnosti i kulture djeci i mladima, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture, a u hrvatskim ga školama i vrtićima provode stručnjaci (književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici). Namjera je programa da umjetnost i kultura budu jednako dostupni svoj djeci i mladima u Republici Hrvatskoj, a posebno onima koji žive u prometno slabije povezanim područjima.

Naše učenice i učenici 1.,2.,i3. razreda gimnazije odslušali su danas prezentaciju i predavanje:

Ruksak (pun) kulture USNA HARMONIKA I KORIJENI SUVREMENE GLAZBE.

Program je kombinacija edukacije i zabave gdje se zainteresiranima prezentirana povijest razvoja suvremene glazbe te usna harmonika kao jedan od najmanjih puhačkih instrumenata s velikim mogućnostima muziciranja. Namijenjem je svim uzrastima i interesnim skupinama, a posjetitelji će se upoznati s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues glazbu. Prvi dio programa obuhvaća povijest nastanka usne harmonike, njezino porijeklo, vrste, dijelove, način dobivanja tonova… Drugi dio posvećen je razvoju popularne glazbe, od nastanka blues forme 1920. pa do pojave rock’n’roll glazbe 1950.-ih. U teorijskom dijelu radionice nastoje se objasniti društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe. Od pojave robovlasničkog društva i rada robova na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije robova do velikih izuma Nikole Tesle („elektrifikacija zvuka“). Ovo nije tečaj sviranja usne harmonike već je upoznavanje razvoja glazbe kroz jedan instrument. Uz sviranje na usnoj harmonici obrađuju se tema ritma, improvizacije te implementacije utjecaja bluesa u druge glazbene forme.